IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново са за 495 млн. лева

Над 500 млн. лв. държавни пари са изтеглени от КТБ според постановлението на кабинета "Райков", заяви Даниела Бобева

14:53 | 05.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново са за 495 млн. лева

На последното заседание на кабинета е одобрен докладът, оценяващ щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново на 495 млн. евро. На тази основа са изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие е трябвало да изпрати в ЕК в понеделник. Това каза бившият вече вицепремиерът по икономическата политика Даниела Бобева пред БНР.

Ако апликационните форми още не са пратени, това ще стане днес и проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство. Наводненията в Мизия не са отразени в доклада, защото са станали по-късно, уточни тя.

Бобева посочи още, че в документа има искане за финансова и техническа помощ, както и помощ за превенция. Отпусната сума зависи от преценката на ЕК.

Тя изтъкна, че над 500 млн. лв. държавни пари са изтеглени от КТБ в унисон с постановлението на предишното служебно правителство за намаляване на концентрацията на държавни пари в търговските банки.

Постигнато е и съгласие между мините и ТЕЦ Марица-Изток 1 и НЕК и има спокойствие за изплащане на заплатите на служителите в дружествата.

Даниела Бобева коментира и актуализацията на бюджета на НЗОК за сметка на свиване на парите на министерствата. Според нея това няма да е фатално за работата на ведомствата.

„Внесохме нашето предложение, отчитайки рисковете през следващите месеци. Между другото, в историята на българската фискална политика няма случай, в който отиващо си правителство да оставя пари за следващо. Надявам се, че всяко следващо правителство добре осъзнава отговорността и възможностите, за да поеме властта“, каза  бившият вицепремиер.

Няма правителство, което може да оцелее, когато партиите, които го подкрепят, не са в добри отношения, отчете Бобева. Тя оцени като положителен факта, че продължителните протести срещу правителството били по  политически причини, а не заради икономически  проблеми.

„Да не забравяме как подаде оставка правителството на ГЕРБ. Аз не си спомням някое правителство да си е тръгнало с фанфари, но истината е, че при всички лъжи, които се изсипаха за нашето правителство, нямахме сериозни икономически протести, защото се опитвахме да балансираме между трудната политическа ситуация и стабилност, реалните искания на хората и перспективите за икономическо развитие. Много се надявам, че тази зима няма да ни изправи пред истински икономически протести“, каза тя.

Бобева изтъкна, че е по-лесно да се работи в служебен експертен кабинет, отколкото в правителство с работещ или не толкова работещ парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimat
преди 9 години
А някакви пари от ЕС за наводненията ще има ли?!А,забравих.Ние сме горди,не сме като "хленчещите" гърци,които считат,че ако са три пъти по-добре от от тъпите българи,значи са зле,поради което се жалват и вдигат непрекъснати стачки и демонстрации,след което им се наливат над 200 млд.евро и се опрощават.На стабилно забитите в дъното на всякакви световни класации български овце,не се дава нищо,още повече,че националната *** КриСТАЛИНА Георгиева по повод на "бежанците" от цял свят,нахлули в Булгаристания в пряк текст го каза на овцете,че "бежанците" ще им подобряват генофонда,а по повод на наводненията в Добрич и Варна,каза,че не може да иска пари,за да не бъде обвинена в пристрастност.Овцете обаче,може да бъдат пристрастни и да обявят кандидатурата и за висши *** постове.Там овцете няма да бъдат обвинени в пристрастност.Но на такива овце, им се полага, такава овча ***, за водач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още