Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Симеон Дянков: Бюджет 2021 е така направен, сякаш кризата скоро приключва

Защо правителството продължава да харчи средства в сферата на отбраната при положение, че не са необходими, пита бившият финансов министър

Симеон Дянков: Бюджет 2021 е така направен, сякаш кризата скоро приключва

Снимка: БГНЕС

В разчетите за следващата година трябва да залегне фактът, че 2021 г. няма да е по-лесна от 2020 г., а дори е възможно да бъде и по-трудна. Още сега трябва да се мислят варианти, с които да бъдат предоставени повече пари за бизнеса. Това коментира в ефира на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

По думите му именно това отличава в момента България от другите държави – те планират и мислят с няколко хода напред какви нови мерки да използват, за да подпомогнат фирмите.

„В бюджет 2021 има социални мерки, но тези за бизнеса са недостатъчни. Ще влезем в новата година и внезапно ще се окаже, че все повече пари трябва да се дават в пера, които всъщност не са определени в сегашния бюджет. И ще стане така, че следващото правителство ще трябва да променя бюджета веднага пролетта“, подчерта Дянков.

Според него проблемът с мярката 60/40 е, че отнякъде бизнесът трябва да има поне тези 40%.

„Каквито резерви имаше обаче, вече са изчерпани. В другите страни от миналата седмица минават на 90/10 и 85/15. Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ“, смята бившият финансов министър. 

Още по темата

Той предупреди, че ако това не се случи, има голяма възможност работните места в някои сектори да изчезнат. Дянков прогнозира и по-голяма безработица догодина. Той отправи апел към правителството и парламента да не дават оптимистичен вариант (на какъвто е базиран бюджетът за догодина, бел. ред.), а по-скоро песимистичен и бизнесът отсега да знае с какви пари разполага.

„Правителството защо продължава да харчи средства в сферата на отбраната при положение, че не са необходими? Тези пари веднага трябва да влязат в здравеопазването, образованието и бизнеса. Не е сериозно да си мислим, че няма да има тежести в началото на следващата година или ще ни се размине трета или четвърта вълна“, подчерта още Симеон Дянков.

Междувременно от ГЕРБ и БСП отново влезнаха в спор за план-сметката за догодина. В ефира на bTV депутатът от ГЕРБ Александър Иванов и колегата му от левицата проф. Румен Гечев влязоха в словесна битка относно това какъв ще бъде ефектът от предложените по-строги мерки и ще стигнат ли парите за следващата година.

От опозицията са категорични – мерките са закъснели и противоречиви. От управляващата партия отговориха, че тепърва ограниченията ще бъдат обсъждани по сектори и може част от тях да отпаднат.

Александър Иванов от ГЕРБ пък беше категоричен, че ако досегашните мерки се спазваха, нямаше да е необходимо да се дискутира въвежданото на нови. „Не трябва да сме като в детската градина и да се следим и контролираме, трябва да бъдем съвестни и отговорни към нас и нашите близки“, допълни той.

Относно Бюджет 2021, който е пряко свързан с управлението на пандемията и икономическите последици от нея, от ГЕРБ го определят като „социален“, а опозицията като „предизборен“.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
Bull-bb до: doba
преди 1 месец
Дано хората махнат Герб от власт.


Криза има и сега, догодина може да стане и по-тежко.
1
 
3
 
2
преди 1 месец
Хер Флик, кой ти гледа кризата.
Важни са изборите догодина.
1
 
6
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Щяхме да сме в по-добра кондиция сега, ако не бяха замразили икономиката преди 10г, когато Пицарят се стискаше за една постна пица. След 10 г успя да да се извърти на 180 градуса

Още от Бюджет и финанси
Годишната инфлация в България се забави до 0,1% през декември