IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Европа ще е в криза още 5-6 години

Най-рано през 2020 г. България ще влезе в чакалнята за еврозоната, смята бившият финансовият министър

08:50 | 02.02.15 г. 7
Симеон Дянков: Европа ще е в криза още 5-6 години

В Европа стана така, че кризата продължава вече 6-7 години и може би ще продължи още 5-6, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за "Стандарт“.

"Не сме в края на кризата. Бих казал, че сме в средата й. Виждаме какво пак става в Гърция, виждаме проблемите в Швеция, Холандия, Финландия, които в първите години на кризата бяха най-стабилни. Сега и трите държави са в тежки икономически кризи“, отчита финансовият министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

По думите на Дянков на Европа й трябвали няколко години, за да стигне до същите идеи и решения, които в Съединените щати отнели няколко месеца. "Затова кризата при нас се разтегна във времето, безработицата стана много по-висока, отколкото в САЩ и останалата част на света. И остава такава. Въобще - ние сме в състояние на перманентна криза“, констатира той.

Дянков коментира и случващото се в Гърция след последните парламентарни избори в южната ни съседка. "Ако се следят внимателно коментарите и на финансовите министри основно в еврозоната, и на анализаторите на финансовите пазари, те по-скоро казват: ако Гърция е тръгнала натам, по-скоро бързо да излезе от еврозоната. Така че този прочит новите управници в Гърция все още не са го разбрали. И в момента, в който го разберат, трябва да са много по-внимателни с движенията си“, препоръча Дянков.

Той бе категоричен, че в следващите 3-4 години, дори и да иска, България няма как да тръгне към еврозоната.
“Поне две години трябва да спазваме основните правила за ERM II, едно от които е дефицит под 3%. Миналата година бяхме над 3%. Това означава, че поне тази и следващата 2016 г. нямаме практическа възможност да тръгнем към чакалнята на еврозоната. Ако, да кажем, до 2017 г. сме имали дефицити под 3% и тогава тръгнем да работим по това, както каза и министър Горанов, 2020 г. е долу-горе вероятната година не за еврозоната, а за чакалнята”, смята Дянков.

По думите му сегашният финансов министър Владислав Горанов работи в доста по-сложна ситуация, отколкото е бил самият Дянков в първия кабинет на Борисов. "Първо, той е в коалиционен кабинет. В предишния мандат трябваше да убедиш само собствената си парламентарна група. Второ, перспективите за растеж навсякъде наоколо са по-малки. При такова състояние на министър Горанов и въобще на този кабинет, му е много по-трудно да прави големи реформи. Възможностите са в тези по-средносрочни реформи, които могат с половин-един процент да вдигнат БВП. Там трябва да е фокусът“, смята Дянков.
 

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 9 години
Симо, нали още през 2010 г. заяви бодрячески, че кризата си е отишла от България? Кога да ти вярваме и защо да ти вярваме? Какво си правиш устата пак да се намесиш в управлението? Не разбра ли, че хората не те траят? Тичай да пляскаш руснаците. Макар че точно преди да отидеш в Русия се разнасяха дитирамби за тебе колко си велик в Харвард. Кой бяга от Харвард (ако е наистина учен) и отива в едно частно еврейско висше училище в Москва? Нещо много са ти "мотани" работите. Ако при ББ минават номерата ти (толкова си знае човекът), други те виждат в целия ти неголям ръст. А с тебее сме се виждали на научното поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 9
misanthrope
преди 9 години
Бе то от време на време да е...Нали щеше да ги пляска руснаците ако помниш а то кво стана... пляска ги с ... както и да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
lyusien
преди 9 години
Дянков е пич но отвреме на време и тои говори глупости Първо изръси невероятната глупост че че санкциите на Е С и САЩ срещу русия ще навредят само на руския балет Питайте го сега за резултата Второ говори че кризата в Европа ще продължи още 5-6 години И това не е вярно Европа следваеки крилото на възстановяването на икономиките на С А Щ а после и на Великоблитания започва да набира скорост и скоро ще достигне нормалния си ръст от 2 -2.5 % Това никак не е малко на една близо 18 трилионна икономика Забави я мудността и нерешителността на предишното ръководство на Е Ц Б Но това е история България може да влезе в Еврозоната много преди 2020 г Много отдавна отговаря на критериите за членство но и самия Дянков не поиска влизане в чакалнята Тои се уплаши а де факто България е в Еврозоната защото има фиксиран курс на лева към еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
nocalled
преди 9 години
не им върви на тези, дето са се объркали да го вземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
nocalled
преди 9 години
не им върви на тези, дето са се объркали да го вземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 20
misanthrope
преди 9 години
Кой те пита бе, пица "Маргарита"?Ти гледай Русия до кога ще е в криза, че нема да има бонусчета и ще ривете с Миуенчо, рубладжии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още