IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ: Длъжниците затрудняват събирането на дължимите от тях суми

Анализ показва движението на някои съществени активи на 17 длъжници, както и конкретните им действия по тези активи

18:17 | 09.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Синдиците на обявената в несъстоятелност „Корпоративна търговска банка“ АД, съобщиха, че е изготвен списък на физическите и юридическите лица и размера на техните кредити, по които има просрочени задължения и които затрудняват събирането на задълженията.

Докладът идва след като от няколко партии отправиха критики към работата на синдиците на КТБ за липсата на прозрачност и отчетност в действията им. 

От информацията става ясно, че срещу длъжниците на фалиралата банка, които са получили значителни суми от нея и отказват да ги възстановят, са предприети всички допустими от закона действия с цел възстановяване отпуснатите от финансовата институция кредити.

Въпреки мерките, някои длъжници на КТБ не погасяват доброволно своите задължения към банката, а и са предприели и продължават да извършват действия, включително и прехвърляне на активи към трети лица или създаване на фиктивни задължения към трети лица, с които затрудняват  действията на банката по принудителното събиране на дължимите кредити и попълването на масата на несъстоятелността, пише в съобщението от синдиците.

Направен е анализ, който показва движението на някои съществени активи на длъжници на КТБ. 

От  документа става ясно, че по данни от Търговския регистър по партидите на някои от длъжниците на КТБ се заявяват за вписване промени в собствеността на дружествата, промени на управителните им органи, както и се учредяват нови обезпечения върху активи на длъжниците в полза на трети лица.

От справки в Имотния регистър пък се установяват разпореждания или обременяване с вещни тежести на активи на длъжниците на КТБ. 

Анализът на синдиците на фалиралата банка показва движението на някои съществени активи на 17 длъжници, както и конкретните им действия по отношение на такива активи. 

Сред фирмите, които са опитали различни трикове срещу принудително изпълнение върху активите и за попълване на масата на несъстоятелността, както и крайния контрол върху дружествата длъжници, са дружествата от групата „Петрол“. По-конкретно - „Нафтекс Петрол” ЕООД, който е длъжник на КТБ по 3 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 140 млн. лева (за част от дълга солидарни длъжници са „Елит Петрол“ АД и „Варна Сторидж“ ЕООД) и „Арвен” АД, който е длъжник на КТБ по договор за банков кредит за сумата от около 53 млн. щ.  долара (по дълга поръчители са „Нафтекс Петрол” ЕООД и „Елит Петрол” АД, а заложен длъжник е „Петрол Транс Експрес” ЕООД).

В списъка е и „Дунарит“ АД. Дружеството е било длъжник на КТБ по 4 договора за банкови кредити в размер на 86 млн. лева, погасени изцяло с прихващания (извършени и осчетоводени в периода на квестурата на банката).

„Хедж Инвестмънт България“ АД също е длъжник на КТБ по 2 договора за кредит с общ размер на задълженията от около 53 млн. евро, за които има образувано 9 изпълнително дело за събирането им.

Към 07.10.2016 г. просрочените и неплатени задължения на „Костенец ХХИ“ АД, към КТБ са около 12,9 млн.евро по 3 договора за банкови кредити, съобщават още синдиците

Към 09.06.2016г. просрочените и неплатени задължения на „Издателско- полиграфически комплекс Родина“ АД, към КТБ са около 67 млн. лева по 2 договора за банков кредит.

Предприятието „Гипс“ АД, с. Кошава, е длъжник на КТБ със задължения в общ размер около 37 млн. лева по договори за банкови кредити и анекси към тях, които банката е обявила за предсрочно изискуеми. По тези договори за банков кредит банката няма надлежно учредени обезпечения.

Русенска корабостроителница - Запад“ АД е длъжник на КТБ по договор за кредит за сума от около 30 млн. евро.

В списъка попадат и  „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД („БТК” ЕАД), „Технологичен център - Институт по микроелектроника – (ТЦ-ИМЕ)” АД, „Генимекс“ и свързаните с него дружества, „Ди енд ди джи инвест“ ЕАД, „Ди енд ди джи петрол продуктс“ ЕАД, „Джи еър“ ЕАД, „Партнер лизинг“ АД, „Хелт енд Уелнес“ АД, „Сана спейс хотел Хисаря“ АД, „Корси маунтин резорт“ АД, „Симпролит-БГ" АД, „Техномаркет България“ АД и „Рубин Инвест“ АД.

Целият списък, публикуван от синдиците, може да откриете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Ами ако длъжниците не затрудняват връщането на парите, то1. Банката нямаше да има лоши кредити2. Нямаше да има нужда от синдици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Каква изненaда! Аз мислех, че сами идват и се молят да върнат парите даже с наказателна лихва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още