IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците на КТБ: Събрани са към 600 млн. лева от длъжниците на банката

Квесторите са позволили прихващания за около 850 млн. лв., посочват Ангел Донов и Кристи Маринова

18:28 | 24.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Досега синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) са събрали от длъжниците на банката към 600 млн. лева или 40% от общата стойност на активите на банката към датата на обявяване в несъстоятелност. Одиторите оцениха активите на КТБ за 1,378 млрд. лева. 

Това става ясно от изявление на синдиците на банката Ангел Донов и Кристи Маринова. 

Според тях квесторите на КТБ са осчетоводили прихващания в размер на към 850 млн. лева, което допълнително уврежда масата на несъстоятелността и затруднява работата по събиране на задълженията. 

Синдиците на КТБ съобщават още, че са  заявили за публикуване в Търговския регистър първата частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на банката. Очакванията са в кратък срок тя да бъде качена на интернет страницата на Търговския регистър по партидата на КТБ – ЕИК 831184677, където ще е на разположение на кредиторите на банката.

В нея съвсем ясно ще се види каква е сумата на събраните парични средства от масата на несъстоятелността на банката до момента. 

В своето изявление Ангел Донов и Кристи Маринова напомнят, че на 6 ноември 2014 г. управителният съвет на БНБ установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ в размер на минус 3,7 млрд.лева, както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания на Регламент (ЕС) 575/2013 поради обезценки на активи на кредитната институция в размер на 4,222 млрд. лева и отнема лиценза й.

„Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%. По време на специалния надзор от квесторите са осчетоводени прихващания в размер на около 850 млн. лева. Като резултат са освободени множество обезпечения и е увредена масата на несъстоятелността. Това допълнително влошава ситуацията и затруднява работата, посочват синдиците на КТБ.

Според тях длъжниците не само не погасяват кредитите си и не връщат придобитите с тях активи, но и с всякакви средства се борят това да не стане. В резултат към края на 2016 г. делът на редовните кредити на затворената банка са само 0,52%.

Синдиците смятат, че доказателство “за изключително лошото състояние на активите на КТБ е липсата на интерес от страна на други български или чуждестранни банки за закупуване на банката като цяло предприятие или пък на части от кредитния й портфейл, който по оценка на одиторските компании в огромната си част е обезценен и невъзстановим”. 

Ангел Донов и Кристи Маринова напомнят, че са завели над 1100 дела срещу юридически лица за причинени вреди на банката, както и срещу одитора KPMG България, заверил отчетите на банката за последните години преди фалита й.

"Резултатът от всички стъпки, които са предприети съобразно действащото законодателство, са функция от решенията на съдилищата в съответните юрисдикции и основно от съдилищата в Република България, с оглед на което резултати по водените съдебни дела могат да се очакват в един бъдещ период от време (вероятно след години)$, прогнозират те.

“Има предявен иск от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу мажоритарния собственик на банкатаЦветан Василев. Искът е в огромен размер и ако резултатът от делото е успешен, има правни възможности от отнетото имущество да се прехвърлят средства в масата на несъстоятелността и така да се стигне до обществено справедливия резултат – основният причинител на щетите на КТБ да обезщети нейните кредитори”, пише още в съобщението.

Ангел Донов и Кристи Маринова дават разяснения какво се случва със собствеността на КТБ в конкретни имоти и дружества, които се коментират в публичното пространство.

Те наричат „откровена дезинформация и опити за насаждане на съмнения за вторично разграбени активи” коментарите за сградата на КТБ на площад „Гарибалди” в София, БТК, „Дунарит”, „Авионамс” и „Техномаркет”.

Сградата на КТБ на пл. „Гарибалди” е продадена още през 2013 г. – няколко месеца преди поставянето на банката под специален надзор, на цена много по-висока от действителната й стойност. Към настоящия момент се водят съдебни производства за възстановяване на сградата в активите на банката. Същата не е била предмет на обезпечение в полза на банката.

БТК никога не е била притежание на КТБ и не е сред нейните длъжници. От банката обаче са отпуснати като кредити на други дружества, които са придобили акции от веригата дружества, учредени за нуждите на придобиването на акциите на БТК. Акции на тези дружества никога не са били залагани или контролирани по какъвто и да е начин от банката. За събиране на отпуснатите кредити на тези дружества сме завели искове, които са обезпечени със запор на вземане и акции на БТК на обща стойност 125 млн. евро.

Предприятието „Дунарит” е било длъжник на банката. Задълженията са погасени изцяло с прихващания, извършени и осчетоводени в периода на квестурата на КТБ. Ние сме предявили отменителен иск за обявяване за недействителни по отношение на кредиторите на несъстоятелността извършените от „Дунарит” прихващания. Към момента делото е висящо в Софийски градски съд.

„Авионамс” има предвидени за разпределение в полза КТБ 29 млн. лева, които са обект на съдебно производство и след приключването му, следва да бъдат включени в масата на несъстоятелността на банката.

„Техномаркет” не е длъжник на КТБ. В полза на банката е учреден залог на 100% от акциите на това дружество от „Домтех холдинг” АГ, Лихтенщайн, което е получило кредит от банката за закупуването им.  В периода септември – декември 2014 година  е извършено на два пъти увеличение на капитала на „Техномаркет”, който от 1,7  млн. лева е станал 11,2 млн. лева.

Акциите от увеличението на капитала, върху които КТБ няма права, са записани от трети лица със съгласието на дотогавашния едноличен собственик на капитала – „Домтех холдинг”. Срещу действията на „Домтех холдинг” и третите лица банката е завела иск в Софийски градски съд.

Синдиците на КТБ са категорични, че вещите и имуществените права от масата на несъстоятелността се осребряват, съобразно разпоредбите на Закона за банковата несъстоятелност, чрез търгове за публична продан, които се оповестяват в публичното пространство по законния ред.

“В този смисъл спекулациите на тема кой е закупил даден имот на публична продан, извършена от съдебен изпълнител, са безпредметни и не могат да се адресират към синдика на КТБ", посочват те.

Ангел Донов и Кристи Маринова пресмятат, че през последните две години разноските по несъстоятелността на КТБ възлиза на 5% от събраната до настоящия момент сума в масата на несъстоятелността.

“Тези разноски включват плащанията към международни компании, работили за КТБ, съдебни такси, адвокатски разноски, поддръжка на сгради, разходи за комунални услуги, възнаграждения на служители, охрана и опазване имуществото на КТБ", обясняват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още