IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати и работодатели не искат бюджетен дефицит над 3%

Според тях ще бъде достатъчно ефективното съкращаване на разходите

20:33 | 11.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Синдикати и работодатели не искат бюджетен дефицит над 3%

Дефицитът да не надхвърля допустимия праг от 3%, иначе ни грози наказателна процедура по свръхдефицит от Европейската комисия, заявиха представители на синдикатите и бизнес организации, цитирани от БНТ. Според тях ще бъде достатъчно ефективното съкращаване на разходите.

Синдикатите и работодателите са се обединили и около мнението държавата да не увеличава размера на дълга, за да покрие разходите по гарантираните влогове в КТБ.

Това е станало по време на импровизирана тристранна среща със зам.-финансовия министър Кирил Ананиев. Договорено е било част от предложенията им да бъдат обсъдени между първо и второ четене на актуализацията на бюджета в парламента. 

"Някак си се получава една аномалия как за половина година, дори по-малко от година, недостигът в приходната част стана над милиард. Ако това може да се преоцени и да се преструктурират някои разходи", заяви Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ.

Бизнес и синдикати излязоха с обща идея и по казуса КТБ, която според тях ще спести тегленето на нов дълг, за да се покрият гарантираните влогове.

"Тоест да бъдат пакетно предоставени депозитите в съответните банки, да бъдат гарантирани от фонда за гарантиране на вземанията, а на него да му се даде също гаранция без да се взима нов дълг", посочи Божидар Данев от БСК.

"Т.е. те малко да поемат отговорност и солидарност, защото това не засяга само КТБ, а цялата банкова система", допълни Николай Ненков, вицепрезидент на КНСБ. 

Социалните партньори бяха единни, че тази актуализация е по-добра от изготвената от служебния кабинет, но поискаха да се съкратят допълнителните разходи, предвидени за ведомствата. От КТ "Подкрепа" поискаха и сериозни реформи.

"Толкова е окършила държавата, каквито и кусури да търсим нещата са трагични. Пациентът е изключително тежко катастрофирал, потрошен е целия, безспорно че трябват операции, но първо трябва да спрем кръвоизлива и да му дадем кислород и болкоуспокояващи, след това да набиваме нови ставни пирони и да ковеме", коментира Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”.

Предстои редовно заседание на социалните партньори и по предстоящия бюджет за догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
твърдо съм за да е под 3 %според мен трябва да е на 0 няма просперитет без финансова дисциплина не може да харчиш повече отколкото произвеждаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още