Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Синдикатите все пак подкрепиха плоския данък

От КНСБ искат допълнителни 100 млн. лв. за различни политики

Синдикатите все пак подкрепиха плоския данък

Снимка: Архив. Reuters

Синдикатите все пак решиха да подкрепят запазването на единния 10-процентен данък върху доходите на физическите лица, въпреки че от години настояват за връщане на прогресивното облагане. Това стана ясно след среща между депутати от ГЕРБ и представители на КНСБ.

Според лидера на синдикалната организация Пламен Димитров заложеното в  макрорамката за следващата година не предполага промяна на данъчната система. Той е категоричен, че искането на Патриотичния фронт  минималната пенсия да стане 300 лв. също е несъстоятелно.

Димитров призна, че на синдикатите им се иска най-малката пенсия да е поне 600 лева, но такава претенция в момента би била популизъм. 

Още по темата

Въпреки критиките към разчетите на финансовия министър за 2017 г., КНСБ смята, че бюджетът за догодина е по-добър от настоящия, защото в него са заложени повече пари за здравеопазване, образование и социални услуги.

Има 650 млн.лв. повече спрямо 2016 г. за заплати и издръжка в бюджетните системи, обясни Димитров.

От КНСБ обаче искат още 100 млн. лева да бъдат предвидени като бюджетни разходи. От ГЕРБ са заявили готовност да обсъдят предложението.

На първо място профсъюзът иска скок на заплатите на заетите в училищното и детско здравеопазване, за което ще са необходими около 20 млн. лева.

За социалните заведения - домовете за стари хора, за хора с увреждания и домовете за деца, има предвидено увеличение от 11 млн. лева, но са нужни поне още толкова, обясни Пламен Димитров. По думите м, за спешната помощ са били обещани 20% увеличение, а са заложени 10%, като за останалите 10% ще са необходими още около 10 млн. лева.

Синдикатите ще настояват и за допълнителни 7 млн. лв. за БАН, отделно от договорени 5 млн. лева, и още 11 млн. за Селскостопанската академия.

Сред исканията е и  увеличение на минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв. на 9,50 лв. на ден и с 20 лв. за месечното обезщетение за втората година от майчинството, което сега е 340 лв.

По статията работи: автор Камелия Цветанова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
нека само членуващите в тази организации ги облагат с прогресивен данък, щото аз не членувам и не искам тези мързеливци да защитават каквато и да е кауза за мен.

Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите продаде нов дълг за 200 млн. лева