IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика в България се е свила с близо 3 пункта през 2016 г.

По дял на сивата икономика страната е сравнима с Гърция, Румъния, Хърватия и Южна Италия

15:25 | 12.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С близо 3 процентни пункта е намаляла сивата икономика в България през миналата година, достигайки ниво от 28,12% спрямо 31,08% през 2015 г. Това сочат данни от композитния индекс "Икономика на светло", разработен от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Показателят е международно признат иновативен модел за измерване на светлата част от икономиката, съобщи неговият създател проф. Стефан Петранов от АИКБ.

От 2010 г. до 2016 г. икономиката на светло у нас се е увеличила с близо 7,3 пр. пункта, като през миналата година е достигнала 71,88%.

Източник: АИКБ

Причини за положителните тенденции са финансовата и икономическата стабнилност, мерките за подобряването на бинзес средата и ръстът на световната икономика.

„Сивата икономика ощетява фиска с милиарди, а компанииите губят конкурентно предимство. Генерира се недеклариран ресурс, който поражда корупционни практики“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Според проф. Петранов само през 2014 г. има спадане на индекса спрямо предходната година, но това не се оказва устойчива тенденция и не може да се говори за намаляване на инерцията за „изсветляване“ на икономиката.

Причините за свиване на неформалната икономика са засилване на борбата на всички правителства с промени в нормативната база, по-важните от които са свързването онлайн на търговски обекти с Националната агенция за приходите, възстановяване на митническото дознание, въвеждането на измервателни прибори на алкохолни продукти и горива, засилване и по-добрата координация на проверките на трудовите инспекции.

„Всички показатели на индекса – широки пари, ДДС, акцизи и търговия се повишават, само търговията със страни извън ЕС намалява“, отбеляза Стефан Петранов, но заяви, че при окончателните данни през септември цифрите могат и да се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
Оспорвам данните, защото не е дефиниран обхватът на "сивата икономика". Аналогично на споделените пътувания има много "споделени работни места", а още повече работещи на половин ден, но по 12 часа! Гарантирано, че в понятието за сива икономика не влизат административните подкупи, митническите документи, безкрайните консултации и експертизи за очевадни истини, късата памет за безобразно лошо изпълнени строително-ремонтни работи, крадливите трансформации на дружества с ограничена отговорност и изнасяне капитали в офшорки, скандално необосновани сделки за Бел-ове, Кугари.....Реално СИВАТА ИКОНОМИКА, с участието на мнозинство нар./нарочени!/ представители управлява страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още