IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След проверки на данъчните 4 хил. фирми са коригирали материалните си запаси

Инспекторите често откриват липсваща стока

15:30 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

4 хил. компании са коригирали материалните  си запаси, като са съставили  протоколи за корекции в последния месец и половина в отговор на изпратени от данъчните писма и течащите инвентаризации и проверки, съобщи приходната агенция.

По време на контрола инспекторите от Националната агенция за приходите (НАП) често откриват липсваща стока, което потвърждава съмнението, че част от нея е отдавна продадена без документи, като не са платени корпоративен данък и ДДС. 

Агенцията припомня, че в края на миналата година на 13 хил. фирми с нелогично високи материални запаси спрямо продажбите им бяха изпратени предупредителни писма, в които бе даден едномесечен срок за доброволна корекция.

Към момента приблизително 30% от рисковите търговци са направили корекции, като в оставащите дни до 1 април компаниите все още имат възможност доброволно да направят промени.

Паралелно текат проверки  и инвентаризации в складовете  на различни дружества, като предстои  нова съпоставка между материалните  запаси и продажбите да бъде  извършена от НАП след подаване  на годишните финансови отчети  в средата на годината.

Продължава и контролната кампания на НАП спрямо фирми с голяма касова наличност. Година след началото на проверките сумата, налична в касите на дружествата, намаля с 5 млрд. лв., като беше отчетено увеличение на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още