Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

След стрес теста - Отговаряме ли на минималните изисквания за еврозоната?

В момента функционира нов счетоводен стандарт, който е по-стриктен, коментира Борис Петров

След стрес теста - Отговаряме ли на минималните изисквания за еврозоната?

Снимка: Ройтерс

При стрес теста на шестте български банки са елиминирани субективните фактори, тъй като той беше проведен под ръководството на Европейската централна банка. Дори и да е имало опити за влияние на крайния резултат, те не са били успешни, заяви Борис Петров, финансист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

"При предходния стрес тест имаше съмнения за смекчаване на резултатите, тъй като в последния момент беше наложена промяна на методологията от страна на Българската народна банка", подчерта експертът.

В момента функционира нов счетоводен стандарт, който е по-стриктен, коментира още той.

"Българският банков сектор до много висока степен съответства на изискванията на Европейската централна банка, тъй като всички големи банки преминаха успешно тестовете. Ако мерките за капиталово укрепване бъдат успешни, очакваме в сравнително кратък срок да може да отчетем, че са достигнати минималните изисквания за интегрирането към еврозоната и Банковия съюз", заяви Петров.

Минималният хоризонт за подобни капиталови мерки е 6 месеца, добави още той.

"От амбицията на държавата зависи дали те ще бъдат стриктни и дали ще се настоява за постигането на сравнително краткия срок", допълни финансистът.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 1 година
Подготовката на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз е с пренебрегване, че Европейската централна банка работи по грешен начин и се създават щети.
Подходът на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и Банковия съюз подпомага за нови български щети. При запазване на банковата неправилност, колкото повече работи Министерството на финансите да изпълни приетия план – толкова Република България е с по-големи щети.
Устойчивият просперитет на еврозоната е възможен, когато Европейската централна банка работи по правилен начин.

Още от Бюджет и финанси
Печалбата на банките за осем месеца спадна с над 43% на годишна база