Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Сметната палата ще проверява как се формира бюджетният излишък

Нови 335 одитни задачи заложи в програмата си независимата институция през 2020 година

Сметната палата ще проверява как се формира бюджетният излишък

Снимка: Сметна палата

Десет специфични одита ще направи Сметната палата догодина, които са част от 335  нови одитни задачи, заложени в програмата ѝ. Председателят на независимата институция Цветан Цветков я внесе в парламента, съобщи пресцентърът на ведомството.

Още по темата

Проверката ще падне върху отчета за изпълнението на държавния бюджет на България; бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление; одит на формирането на годишното превишение на приходите над разходите на Българската народна банка за 2019 г., дължимо към държавния бюджет; отчета за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване; отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК.

С одитната си програма институцията се стреми да изпълнява стратегическите си цели за подобряването на управлението на публичните средства и дейности, посочиха от Сметната палата.

С извършването на 41 одита за съответствие при финансовото управление ще бъде проверена законосъобразността на управлението на бюджетите в редица бюджетни организации и общини, като например управлението на публичните средства и дейности в Художествената академия, Национален фонд култура и др. Предвидени са одити на възлагането и изпълнението на обществените поръчки, на придобиване и управление на общинско имущество и разпореждане с общинска собственост.

Със седем одита на изпълнението ще бъде установена ефективността, ефикасността и икономичността на различни бюджетни организации и публичните дейности. Сред тях са одити за ефективността на политиката за подобряване на безопасността на движение по пътищата, изпълнението на големи проекти по приоритетна ос 1 на ОП“Транспорт и транспортна инфраструктура“, ефективност на управлението на Природен парк „Витоша“.

На 277 бюджетни организации и общини ще бъдат извършени финансови одити на годишните финансови отчети, които ще покажат състоянието на отчетността в публичния сектор.

Всяка година Сметната палата одитира годишните финансови отчети на бюджетните организации – първостепенни разпоредители с бюджет, както и на второстепенни разпоредители с бюджет, които упражняват самостоятелни бюджети по силата на специални закони. На ежегоден финансов одит подлежат и годишните финансови отчети на общините с бюджет над 10 млн. лв., а останалите общини с малки бюджети ще бъдат одитирани поне веднъж през следващите три години. В Програмата задължително се включват за одит общини, за които са издадени отрицателни мнения или отказ от изразяване на мнение за финансовия отчет за предходната година.

Планирани са и одити на концесиите в туризма, на контрола на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала в министерствата на икономиката и на земеделието.

През 2020 г. ще приключат двата одита, възложени с решение на Народното събрание - одитите за съответствие при финансовото управление на Българското национално радио и на предоставената от Министерството на отбраната към НАТО информация, свързана с планираните разходи за отбрана на България, съгласно класификация-та и изискванията на НАТО за 2018 г. и  2019 г.

Ще приключат и задължителните по Изборния кодекс одити на приходите и разходите за предизборните кампании на партиите и на инициативните комитети за местните избори, и за изборите  на членове за европейския парламент, както и ежегодния одит на финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии по Закона за политическите партии.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За седем месеца инвестициите у нас се увеличиха с 54% на годишна база