IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалната пенсия за старост става 132,74 лева от 1 юли

Увеличението ще повиши пенсиите на повече от 136 хил. възрастни хора, реши правителството

14:53 | 05.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 125,58 лева. на 132,74 лева от 1 юли. Това предвижда приетото от правителството постановление за определяне на размера на този вид пенсия. Увеличението ще повиши пенсиите на 136 500 души, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите – за чужда помощ и за ветерани от войните.

Investor.bg припомня, че в средата на април правителството предложи увеличение на социалната пенсия за старост с 5,7% от 1 юли. Социалният министър Бисер Петков се аргументира, че промяната се налага  тъй като със същия процент ще се актуализират размерите на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2018 година.

В Закона за бюджета на ДОО за тази година е предвидено, че минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде увеличена от 207,60 лв. на 219,43 лв. от 1 юли, т.е. също с 5,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още