IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалното министерство готви промени в КСО

Тълкуване на разпоредба в законодателството ограничава правото на ограничен кръг хора да прехвърлят средства от частни фондове в държавното осигуряване

12:01 | 23.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) готви промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), анонсира от парламентарната трибуна социалният министър Бисер Петков. Промяната ще бъде свързана с текстове, ограничаващи правото на прехвърляне на средства от универсални пенсионни фондове към държавното осигуряване.

С предишни промени в КСО прехвърлянето на средства от частни в държавни фондове става не по-късно от пет години преди лицето да навърши пенсионна възраст. Според депутата от "БСП за България" Георги Гьоков обаче има тълкувания на този текст, което ограничава правата на родените между януари 1960 година и юни 1961 година жени.

Депутатът посочи, че Националната агенция за приходите (НАП) приема за отправна точка не личната възраст на лицето, което иска да прехвърли средствата, а съответната календарна година, в която се упражнява правото. По този начин се засягат правата на ограничен кръг хора, но за тях правото на информиран избор за прехвърлянето на средства липсва.

Социалният министър посочи, че също има сигнали за ограничени права на хора и по тази причина ще бъде направена промяна в КСО. Ще бъде прецизиран текстът на чл. 4б, където ще бъде изрично записано, че става дума за личната възраст на лицето. По този начин няма да има място за тълкуване на текста.

По подобен начин са изготвени и други разпоредби в КСО, например за отпускането на пенсия за преживелия съпруг, когато също се гледа личната възраст, отчете още Петков.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още