Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

S&P повиши кредитния рейтинг на Черноморската банка за търговия и развитие

Това е първото пълно повишаване на кредитния рейтинг на банката от близо десетилетие

S&P повиши кредитния рейтинг на Черноморската банка за търговия и развитие

Снимка: Черноморска банка за търговия и развитие 

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши от A-/A-2 до A/A-1  дългосрочните и краткосрочни кредитни рейтинги на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР). Това означава стабилна перспектива, уточниха от финансовата институция.

Според рейтинговата агенция повишаването отразява стратегическата политика на ЧБТР, представена чрез солиден ръст на кредитния портфейл през последните три години и неотдавнашното решение на акционерите да увеличат капитала.
S&P отбелязва устойчивия и много силен профил на финансов риск на банката и факта, че финансовите последици от пандемията имат много леко въздействие върху качеството на активите на финансовата институция. 

Още по темата

„Това е първото пълно повишаване на кредитния рейтинг на ЧБТР, получавано от почти десетилетие и, като се има предвид, че се случва през настоящия период на безпрецедентни глобални социални и икономически сътресения, се отразява много положително на банката и поставя силна основа за бъдещия ѝ растеж“, коментира Дмитрий Панкин, президент на ЧБТР, цитиран в прессъобщение.

Investor.bg припомня, че тази година банката взе решение да увеличи капитала си с 250 млн. евро, а през 2020 г. успя да изтегли ресурс от 1 млрд. евро при много добри условия.

Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС). Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона. Общият размер на финансирането, предоставено на региона за 2020 г., възлиза на около 845 млн. евро.

Уставният капитал на банката е 3,45 млрд. евро. За 2020 г. нетната печалба възлиза на 14,2 млн. евро, което е ръст от почти 12% спрямо 2019 г.

До края на юли 2021 г. Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) е одобрила за България 15 операции за финансиране за над 418 млн. евро. Подписаните договори са 14 за почти 400 млн. евро. От тях вече са отпуснати 254,4 млн. евро.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Чуждите инвестиции в България се свиват с над 46% към ноември