IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадащите лихви по фирмените кредити стимулират най-вече оборотното финансиране

След законовите промени, касаещи лихвите, кредитната активност отново ще зависи от пазарната конюнктура, споделят от УниКредит Булбанк

16:50 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Спадащите лихви по фирмените кредити стимулират най-вече оборотното финансиране

И през април продължава тенденцията за понижение на лихвите по жилищните и потребителските кредити. Въпреки това през миналия месец сумите на отпуснатите заеми за домакинствата се покачиха минимално. На другия полюс е фирменото кредитиране, което нарасна осезаемо. През месеца лихвите по малките фирмени кредити се повишиха минимално спрямо изминалия месец, но все още са по-ниски спрямо година по-рано, разкрива лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

През април фирменото кредитиране се увеличи с 2,3% на годишна база до 35,803 млрд. лв. и расте още от началото на годината. През март покачването пък бе с 1,7% спрямо година по-рано. Кредитната активност сред населението се ускори само с 0,2% до 18,568 млрд. лв.

През последните няколко години българският бизнес се развива в среда, повлияна от световната икономическа криза, като според УниКредит Булбанк най-трудните моменти за бизнеса в Европа и в частност - в България, са отминали, макар че възстановяването е все още крехко, споделиха за Investor.bg наблюденията си експертите на банката.

Изчисленията на Investor.bg на база статистиката на БНБ показват, че през април 2014 г. сме могли да изтеглим потребителски кредит при лихва от 11,39% спрямо мартенското ниво от 11,60%. Спрямо година по-рано обаче разходите ни по потребителските кредити в левове са нараснали с 0,84 пункта. Лихвеният процент по новоотпуснатите потребителски кредити в евро спада до 9,21%.

Лихвените проценти по новоотпуснатите през изминалия месец жилищни кредити се понижават минимално с 0,08 процентни пункта при левовите и с 0,23 пр. пункта при евровите до съответно 6,56% и 6,86%. За последната година лихвите по новите левови жилищни кредити се понижават с 0,31 пункта, а при евровите - с 0,49 пункта.

По отношение на предстоящите промени, касаещи лихвите по кредитите, от УниКредит са категорични, че банките ще продължат да спазват законите такива, каквито са, а кредитната активност отново ще зависи от пазарната конюнктура.

Лихвени проценти по новоотпуснати кредити за домакинства (в лв.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още