IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спестяванията в банките се увеличиха за една година с 9,6% до 71,7 млрд. лева

С 18,4% на годишна база расте в края на юни броят на депозитите на домакинствата между 200 хил. и половин милион лева

20:32 | 08.08.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Спестяванията на бизнеса и домакинствата в банките в края на юни достигат до 71,709 млрд. лева, като нарастват с 9,6% на годишна база, докато в края на март отчетоха 7,7% годишен ръст. Данните сочат леко ускорение.

Това показват предварителните данни от паричната статистика на Българската народна банка (БНБ).

В края на второто тримесечие броят на депозитите в банковата система са 10,368 милиарда и намаляват с 2,6% на годишна база, докато в края на март годишното намаление беше 1,8%, се вижда от статистиката на централната банка.

Експертите на БНБ пресмятат, че в края на юни спрямо края на първото тримесечие броят на депозитите намалява с 1,2%, а размерът им нараства с 2,8%.

Спестяванията на бизнеса

Депозитите на фирмите в края на юни с увеличават с 3,7% на годишна база до 629 хил. броя, при годишен ръст от 4,6% в края на март. В края на второто тримесечие на 2018 г. тези депозити са в размер на 22,693 млрд. лева като за една година нарастват с 15,6% при 13% годишно повишение в края на първото тримесечие. Спрямо края на март броят им се увеличава с 0,7%, а размерът – с 4,7%.

С 18,9% е годишното нарастване на спестяванията на бизнеса над 500 хил. до 1 млн. лева, показват наблюденията на Investor.bg. След тях, с увеличение от 12,9%, растат депозитите от 200 хил. до 500 хил. лева. На трето място – с 10,3% е годишното повишение при вложенията над 1 млн. лева.

Депозити на сектори Нефинансови предприятия и Домакинства и НТООД по количествени категории – юни  2018

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
Ivel
преди 5 години
Имепе, ти чети първо а след това се изказвай, аз да не би да казах нещо по-различно от това - парите вън от банките, казвал съм го многократно и в други постове. Друг е въпроса кой в какво да ги инвестира ако има излишни разбира се. Ти с твойто златце много ли прокопса през годините, едва ли, ако погледнем графиката на златото. За тези неща не давам съвети, всеки сам да решава. Аз в банки пари нямам, някога имах когато лихвите бяха по 10%. Сега не си струва определено да се свързва човек с банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 5 години
ОТ САЙТА: Кредитирането се увеличава с 5,9% на годишна база до 53,282 млрд. лева.ОТ ЗАГЛАВИЕТО : "Спестяванията в банките се увеличиха за една година с 9,6% до 71,7 млрд. лева"РАЗЛИКАТА между тези две цифри е 18,4 млрд. лв. ЧУДЯ СЕ КАК КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ЗАПЪЛВАТ ТАЗИ ДУПКА В БАЛАНСИТЕ СИ.ВСЪШНОСТ КОЙ ЛИ ГИ ГЛЕДА БАЛАНСИТЕ?БНБ ПРОСПА КТБ, , ЗАЩО ДА НЕ ПРОСПИ И ТАЗИ РАЗЛИКА ОТ 18 МЛРД. ЛВ. КОЯТО СИ Е ЧИСТО ОТРИЦАТЕЛНО САЛДО ЗА БАНКОВИЯ СЕКТОР , КОЙТО СПОРЕД МЕДИИТЕ БИЛ НА ПЕЧАЛБА. КАК Я ФОРМИРАХТЕ ТАЗИ ПЕЧАЛБА когато КРЕДИТИТЕ ВИ , са с 18 млрд. лв. по малко от ДЕПОЗИТИТЕ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Jorka,Тези 71 млрд.лв. вече не са техни!!Помисли само - ПАРИТЕ В ОБРЪЩЕНИЕ са 16,3 млрд. лв., а ДЕПОЗИТИТЕ - 71 млрд. лв. !!!В какви ли активи са вложили собствениците на банките РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЕЗИ ДВЕ ЦИФРИ???Да не се окаже, че са ги раздали на ТЕХНИ ФИРМИ , ПРИ ЛИПСВАЩО ОБЕЗПЕЧЕНИЕ както бе с КТБ ?!По интересно е отношението между СОБСТВЕНИЯ КАПИТАЛ на банките и ПРИВЛЕЧЕНИЯ ТАКЪВ!!Отношения от 1:50 говорят за това, че някои кредитни институции са си живи ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ !!Зарови се в балансите на банките и ще ахнеш. Банкера Цветан Василев НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, А ПРАКТИКА , която утре може да се превърне в реалност.Въпроса опира до това ДОКОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е ДОНОР на някои финансови институции, които са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА с ясно разписани отговорности и задължения. Не сме забравили как някои финансови институции бяха спасявани от ДЪРЖАВАТА с теглене на ЗАЕМИ предоставени им като депозити , как бяха връщани и как отново отпускани. Не ми се иска да мисля, какво ще се случи с пенсионната и здравни системи , ако утре се случи това което е НЕИЗБЕЖНО. НО ДА ЖИВЕЕМ ЗА МИГА. , А АКО НЕ МОЖЕМ ДА ГО ПРАВИМ ДА ХВАЩАМЕ ПЪТЯ КЪМ ТЕРМИНАЛ 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
Sokratus
преди 5 години
Само от една таблица, може да се разбере какво е състоянието на икономиката в България и как се прави бизнес тук. Парите от ужким бизнеса с държавата и фондове отиват в избрани хора и те ги спестяват в банките!60% от спестяванията са над 50 хиляди лв и във нефинансови предприятия!Нарастването на депозитите е почти изцяло в тези графи над 90%!По годишното нарастване може да се направи сметка за годишната кражба в държавата. Нарастването е 6 млрд лв! Колко е кражбата?Според мен е по две или 12млрд лв!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Ако регистъра на ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ бе преминал към Агенцията по вписванията, щяха да блеснат някои жесстоки истини, че всички тези ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ се изпълняват , НЕ САМО СЪС СРЕДСТВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ, НО И С НАПРАВЕНИ ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ по които задължените с бъдещите плащания лица сме НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.Залозите са направени БЕЗ НАШЕ ОДОБРЕНИЕ , БЕЗ ОБСЪЖДАНЕ И БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НИ ДА ПЛАЩАМЕ ПОДОБНИ БЕЗУМНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ , по които сме не само заинтересована страна, но и ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА !!. Тези ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ спасяват БАНКОВАТА СИСТЕМА УВЕЛИЧАВАЙКИ АКТИВИТЕ В БАЛАНСИТЕ НА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, но загробват с бъдещите вземания по тях милиони български ДАНЪКОПЛАТЦИ!!На този сключен без наше съгласие ОМРАЗЕН ДЪЛГ трябва да бъде сложен краят. Засега желаещи да го направят липсва не само при управляващите , но и при опозицията.ЗАСЕГА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Европейски субсидии , които са за директни инвестиции не отиват в икономиката , някой се чуди за депозитите . Тона се задава още от там , никой не прави истински инвестиции , защото всеки знае какво следва .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 5 години
Малийй... сигурно някои хора сън не ги хваща от зор и схеми как да пипнат тия 71 милиарда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Shadow1
преди 5 години
Ако Тесла се отпише от борсата на цена 420$ то спестяванията на цяла България от 71.7млрд. няма да са толкова колкото Мъск е събрал само за една от компаниите си и то едва ли не между другото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 5 години
Трябва да ти е направило впечатление, че нарастването на депозитите е на приказно богатите клиенти , но не и на дребните риби. Богатството и щастието на едни е за сметка на обедняването и нещастието на други. Така е у нас така е и в чужбина. Има само, че нещо което е стряскащо. Евеличението на БВП е някакви мижави 3% , а увеличението на депозитите на богатите е 9,6 % !!!Тази несъразмерност е в резултат от грабежа който е осъществяван с корупционни схеми свързани с ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ , КОИТО НИ СЕ ВМЕНЯВАТ КАТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ПО ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ СКЛЮЧЕНИ ОТ ВЛАСТИМЕЕЩИТЕ ЛИЦА.Цената която ще платим за тези ЗЛАТНИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ направи едни приказно богати , а други като НАС ДЛЪЖНИЦИ ПО ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ ПО БЪДЕЩИ ВЗЕМАНИЯ УЧРЕДЕНИ БЕЗ НАШЕ ЗНАНИЕ И СЪГЛАСИЕ.ИДВА ВРЕМЕТО КОГАТО ПОНЯТИЕ КАТО "ОМРАЗЕН ДЪЛГ" ЩЕ СЛЕЗЕ ОТ ЕФИРА И ЩЕ ВЛЕЗЕ В СЪДЕБНИТЕ ЗАЛИ. НЕ Е ДАЛЕЧ МОМЕНТА . ВЕРВАЙ МИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Истински проблем на банковата система е УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПАСИВИТЕ Й с тези 9,6 % на годишна база!!Скоро и ИЗМИСЛЕНИТЕ ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ с които правителството спасява банките няма да свършат работа и да компенсират разликата между приходите от КРЕДИТИРАНЕ и разходите по обслужване на ДЕПОЗИТИТЕ. ЗАЩО НИКОЙ НЕ ЗАДАВА ВЪПРОСА ОТКЪДЕ СЕ ЯВЯВАТ ТЕЗИ ПОСТЪПЛЕНИЯ КОИТО НА ФОНА НА ТЕМПА НА УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ СА СИ НАПРАВО СТРЯСКАЩИ?!НЕ СА ЛИ ТЕ В РЕЗУЛТАТ ОТ ПРЕСТЪПНИ СХЕМИ С ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ, ОГРОМНАТА ПЕЧАЛБАТА ПО КОИТО КАТО БУМЕРАНГ СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В БАНКОВАТА СИСТЕМА ОБЕЗПЕЧИЛА ОСОБЕННИТЕ ЗАЛОЗИ НА БЪДЕЩИТЕ НИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ПЛАЩАНЕТО НА ТЕЗИ ПРОЕКТИ.Да не пропускаме и още един факт - ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ КЕШОВИТЕ ПАРИ СА СКОЧИЛИ от 10 на 16,3 млрд. лв., което си е чисто 60 % увеличение на на паричната маса. ТОВА СИ Е ЧИСТА 15 % ИНФЛАЦИЯ КОЯТО СЕ АКУМОЛИРА ОТ СКОКА НА ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ. Докога банковата ни система ще издържи този ТЕМП НА НАРАСТВАНЕ НА ПАСИВИТЕ Й ??Може би дотогава докато функциите на БНБ се извземат от ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОНТРОЛНИ ОРГАНИ които обръщайки хастара на активите на банките биха констатирали тъжни истини свързани с тяхната ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ. ДО ТОГАВА ЩЕ ЗАМИТАМЕ ПОД МАСАТА С РАЗНИ ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ И ПРОЧИЕ ПЕРВЕРЗИИ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ УВЕЛИЧЕНИЕ НА КАПИТАЛА БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още