IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според правителството намалената бюрокрация за бизнеса спестява 121 млн. лева

Изпълнени са 70 мерки срещу бюрокрацията, отчетоха министрите

16:44 | 05.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Административната тежест за бизнеса е намаляла със 121,27 млн. лева годишно. Това сочи отчетът, който Министерският съвет прие днес, съобщават от пресслужбата на кабинета. Според съобщението са изпълнени 70 мерки срещу бюрокрацията от май 2015 г. до края на декември 2016 г., като част от третия план за намаляване на административната тежест за бизнеса.

Третият план съдържа 130 мерки, реализирането на които ще спестява на фирмите 144,5 млн. лева годишно.

В периода 1 юли - 31 декември 2016 г. са изпълнени мерки от министерствата на финансите, на социалната политика, на транспорта и от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 

Сред най-важните изпълнени мерки през периода е отпадането от 1 януари 2017 г. на задължения по Закона за акцизите и данъчните складове за предоставяне на удостоверения за липса на данъчни задължения и за задължителни осигурителни вноски.

Изменен е и Правилникът за прилагане на закона, като промените са в сила от 7 февруари т. г. Социалното министерство е отменило Наредбата за издаване на разрешения за работа на чужденци в България и е променило Наредбата за посредническа дейност по наемане на работа.

През периода са изпълнени пет от забавените мерки от първия план за действие с отговорна институция Министерството на земеделието и храните, свързани с промени в Закона за сдруженията за напояване и Наредбата за придобиване и отнемане от сдруженията за напояване правото на ползване върху обектите от хидромелиоративната инфраструктура.

По отношение на останалите неизпълнени мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса е приет нов срок за изпълнение – до края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още