Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Средна такса за откриване на разплащателна сметка – 1,84 лева, за закриване – 3,15 лева

От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса

Средна такса за откриване на разплащателна сметка – 1,84 лева, за закриване – 3,15 лева

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка публикува статистика за средния размер на таксите, начислявани от банките на потребители по разплащателни сметки. Данните са изчислени на база информация към 31 декември 2018 г., подадена от 20 банки и клонове на банки, извършващи дейност на територията на страната и предоставящи платежни услуги на потребители, съобщи пресцентърът на централната банка.

Още по темата

В публикацията на БНБ се посочва, че средният размер на таксите за откриване на разплащателна сметка в офис на банката е 1,84 лева. Закриването на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца от датата на закриване, струва средно 3,15 лева.

Теглене на пари в брой от банкомат на банката титуляр на сметката струва средно 0,19 лв., а от кредитна институция с друго лого – 0,99 лева.

От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса.

Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лева е 1,37 лева, или 0,25% от сумата, мин. 2,13 лв.

"Въз основа на подадената от банките информация се установява, че за услугата  „Теглене на пари в брой от разплащателна сметка на каса в офис на банката до 1 000 лв.“, банките прилагат различен подход за определяне на размера на таксите. БНБ изчислява среден размер на таксите за всеки от използваните подходи, въз основа на информацията, подадена от банките, използващи съответния подход", уточняват от БНБ.

Пълният списък със средния размер на различните такси – виж тук.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
8
 
3
majnata до: forexar
преди 3 месеца
В ДСК като изтеглиш на гише 5 лв, плащаш такса 3 лв ...
0
 
10
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Плащаш за откриване, закриване и поддържане на сметка, за внасяне на пари, за теглене на пари. Остава само да поискат такса, че не си си открил сметка :)
1
 
10
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"От централната банка посочват, че внасянето на средства по разплащателна сметка в офис на банката до 3889 лева е без такса"
Какво означава това?
Д С К ми искаха 9 лева за внасяне на 3000 лева. Защо

Още от Бюджет и финанси
МФ изчисли колко трябва да върне всяка партия на държавния бюджет