IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната лихва по евровите депозити на фирмите се вдигна до 0,30%

Средната лихва на спестяванията на домакинствата в левове през септември остана на августовското ниво, отчита БНБ

18:13 | 26.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата продължават да отчитат разнопосочни минимални изменения при сключване на нови договори през септември, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Най-голяма промяна има по отношение на средната лихва за спестяванията на фирмите с договорен матуритет в евро, където увеличението при новите договори е 0,22 процентни пункта в сравнение с август. Така в края на миналия месец банките са олихвявали депозитите на бизнеса с 0,30%. На годишна база намалението е с 0,14 пр. п.

Средният лихвен процент по депозитите на фирмите с договорен матуритет в левове през септември се увеличава на месечна база с 0,06 пр. п. до 0,24 на сто, а в сравнение със септември 2016 г. спада с 0,03 пр.п. 

Средният лихвен процент по овърнайтдепозитите в левове през септември се увеличава с 0,01 пр. п. спрямо август и достига 0,35%, като в сравнение с година по-рано спадът е с 0,34 пр. п.

При овърнайт-депозитите в евро предприятията са договорили 0,35% средна лихва на спестяванията си – с 0,01пр. п. по-ниска в сравнение с август. В края на септември миналата година средният лихвен процент беше 0,67 на сто.

                    ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)


 

Новите договори по депозитите на домакинствата с договорен матуритет в левове през септември са се сключвали на августовското ниво – 0,37%, но на годишна база спадът е с 0,35 пр. п.

Средната лихва на спестяванията с договорен матуритет в евро на месечна база се понижава с 0,07 пр. п. до 0,26%, а на годишна база намалението е с 0,37 пр. п.

                  Депозити на домакинства

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още