Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Средната стойност на потребителските заеми вече е над 7000 лв.

Българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на банки, показва проучване

Средната стойност на потребителските заеми вече е над 7000 лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средният размер на заявленията за потребителски кредити за първи път надвиши 7 хиляди лева, показва проучване на БНП Париба Лични Финанси България, направено в периода юни-ноември. Сумата е 7,160 хил. лева, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г. - май 2019 г., съобщиха от кредитната институция. Този факт е доказателство, че българите продължават да са уверени по отношение на личните си финанси и желаят да повишат стандарта си на живот с помощта на потребителски заеми.

Още по темата

Кредитите с най-висока средна сума са за обединяване на задължения достига 9,524 хил. лева, което е ръст от 9,8% в сравнение с шест месеца месеца по-рано. Това е ясен знак, че финансовата култура на българите се повишава и те управляват разумно семейния си бюджет, констатират от БНП Париба Лични Финанси, която е клон на френската банка БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А.

От проучването се откроява нова тенденция, че подобно на много европейци в по-богатите държави, българите на възраст над 50 години кандидатстват за заеми за ремонт на дома, покупка на нов автомобил или ваканции. Обяснението е, че стандартът на живот в нашата страна се повишава и се доближава до европейското разбиране за средна класа.

Изводът от тези три тенденции е, че българите имат положителна нагласа за бъдещето си. Повишеният апетит за по-големи потребителски кредити също е знак, че хората не очакват сериозна икономическа криза и затова са готови да харчат повече. Това са някои от основните новини от новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“. Той се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да представи информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от заявленията за кредит, получени от БНП Париба Лични Финанси.

Обзорът може да се счита за показателен за развитието на пазара в България, тъй като проучването на кредитната институция се базира на информация сред клиентите ѝ, ползвали потребителски заеми за финансиране на различни проекти – от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.

Ремонтите на дома са с приоритет

Почти 80% от заявленията са за ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребявана кола.

Най-често българите кандидатстват за потребителски кредити за ремонт на дома. Делът на тези заеми е 35,6%, което е ръст от 8% в сравнение с периода ноември 2018 г. – май 2019 г. Търсенето на този финансов продукт е повлияно и от летния сезон, когато хората традиционно правят ремонти.

На втора позиция са кредитите за обединяване на задължения с 28,8% от заявленията.

След тях се нареждат заемите за покупка на употребяван автомобил с 13,6% от молбите. Делът на тези заеми също отчита лек ръст през лятото.

Сред топ 10 на целите за теглене на кредит са пари в брой, покупка на мебели, лечение, автомобилни ремонти, семейни тържества и образование.

Топ 10 на проектите, финансирани с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси (като процент от всички молби, получени в периода юни-ноември 2019 г.)

Консолидиране на задълженията

В периода май-ноември най-високата средна сума на заявленията за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси беше за обединяване на задължения – 9524 лева. Това е ръст от 9,8% в сравнение с предходното полугодие. Ръстът на средната сума на тези заеми доказва, че финансовата култура на хората се повишава и те познават, и са готови да ползват финансови решения, които им пестят време и пари.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
1
 
10
julian12 до: SS-23
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Истината си написал. Аз съм си купил акции на Hydro One и Enel защото за мен са актив и носят сносен дивидент. А за т-ъп-ац-ите като теб това е пасив защото трябва да ги убеждавам, че на хорицата им трябват ток за ежедневните нужди.
4
 
8
 
9
SS-23 до: julian12
преди 9 месеца
Усещам, че съм написал Истината!
Нищо не струва нищо в очите на Индивида, ако то не е Ценно за него!
Можеш ли да ми продадеш нещо, ако аз не го искам, защото не го намирам за Ценно, за Необходимо за мен самия, т.е. ако то в моите очи - "не си струва"? Ами не можеш! Т.е. тази вещ , отнесена към Мен, за теб НЕ е "Актив"! Спрямо друг би могла за теб да се превърне в актив, но спрямо мен - тя не е "актив" за теб. А ако такива като мен са болшинство , то "актив" ли би била за теб тази Вещ или повече клони към "пасив"!

Ключът е Хората ... колкото и да не ви си иска да бъде така! Хората са Актива ... и нищо друго!
2
 
5
 
8
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Според Пътеводитела на галактическия стопаджия, средностатистическия жител на Галактиката има 2,4 крака и притежава хиена.
6
 
5
 
7
julian12 до: SS-23
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Голяма тъпотия си написал усещаш ли?
1
 
3
 
6
zelka007 до: I
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
ха ха ... добро !

Още от Бюджет и финанси
Allianz: От 2008 г. българите увеличиха тройно активите си