IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средните лихви по всички заеми се понижиха през октомври

Годишният процент на разходите на кредитите за потребление и жилищните заеми в левове минимално се увеличи

07:50 | 28.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През октомври всички нови договори, които банките сключиха с бизнеса и домакинствата в България, са с по-ниска лихва в сравнение със септември, показват предварителните данни на БНБ. Ликвидността на банките и слабото търсене на заеми продължава да понижава цената на заемния ресурс като трайна тенденция. Намеренията на кредитните институции да разхлабят кредитните си стандарти сваля още лихвените нива, коментират банкери.

Най-голямо е месечното намаление при кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове – с 0,79 пр.п., като средната лихва на заемите към 31 октомври е 2,93% и това е най-ниската лихва при бизнес заемите. Година по-рано договорите за тях са се сключвали при 4,71%.

Средният лихвен процент на заемите, договорени в евро, на месечна база пада с 0,59 пр. п. до 2,47%, а на годишна – с 4,29 пр. п.

                              Кредити за нефинансови предприятия

Източник: БНБ

През октомври 2017 г. средната лихва по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава на годишна база с 0,79 пр.п. до 3,88%, а по тези, договорени в евро – с 1,57 пр.п. до 3,04%.

За месец понижението при големите левови заеми е 0,32 пр.п., а при сключените в евро – с 0,37 пр. п.

                       КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (НОВ БИЗНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Сега живеем при създаващото щети държавно прилагане на парите. При запазването на наличната грешка съответната държава е с нарастващ потенциал за дългови кризи и съпътстващи страдания.Сега заниженият основен лихвен процент на Централната банка забавя началото на кризите. Подходът е с кратък ефект и с възможно увеличение на щетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още