IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средностатистическият инвеститор у нас - млад мъж с доходи до 1000 лева

Спестяванията трябва да се диверсифицират, а за вложенията трябва да открият правилни партньори и се започне максимално рано, съветват експерти

16:18 | 27.04.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Снимка: УниКредит Булбанк

Средностатистическият инвеститор чрез директни инвестиции и спестовни планове в България в повечето случаи е мъж, жител на голям град, на възраст между 35-44 години, със заплата между 700 и 1000 лева.

Това показа проучване на УниКредит Булбанк за профила на инвеститора със свободни пари и желание да ги вложи в акции или взаимни фондове. То беше цитирано по време на конференцията  „Ден на инвестициите II“, организирана от банката.

„Твърдението, че трябва да имаш високи доходи, за да инвестираш, е мит“, категорична е Цветанка Минчева, директор “Банкиране на дребно” и член на уравителния съвет на УниКредит Булбанк

По думите ѝ на въпроса „Какво ви пречи да инвестирате“, повечето клиенти отговаряли, че имат притеснения, защото смятат, че тези продукти са основно за юридически лица, че са необходими големи суми за инвестиция, че има риск от загуба на спестяванията, както и че периодът на инвестицията е дълъг.

Минчева опроверга напълно тези страхове, като показа, че според данни на банката средната продължителност на един депозит е седем години, а внесената сума е 4000 лв.

„Тази сума е подходяща за инвестиция на парите ни в различни продукти. Много е важно да диверсифицираме спестяванията, които искаме да вложим. Можем да направим инвестиция и с 20 евро, идеята е да знаем какво искаме да постигнем и да го кажем на експертите, с които работим или да поискаме съвет от тях“, посочи директорът банкиране на дребно.

„Има формула за успех на добрата инвестиция, обявиха Петр Шимчак, директор продажби в Pioneer Asset Management, и Явор Ачев, мениджър за България в Pioneer Investments.

Те разкриха какви са нейните елементи: FI =  R x(r + e2 )t – S, където FI е финансова независимост; R - рационалност = диверсификация и застраховка живот; вдъхновение от най-богатите; E - емоции = малко страх помага, но паниката вреди, а инвестирането може да бъде забавно; T - време = загубеното време не може да се върне, като сложните дейности трябва да бъдат само в дългосрочен план; R е отговорност = редовни инвестиции от 10-20% от приходите могат да доведат до пасивни приходи много преди пенсионирането; S - спекулация = спекулацията е игра с нулев резултат и много хора губят приходи.

„При инвестирането са важни три ключови неща: да обогатяваме финансовата си култура, да изберем правилни партньори и да започнем максимално рано“, коментира Енрико Минити, главен оперативен директор и зам.-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев даде прогноза какво ще се случва тази година на инвестиционните пазари.

“Въпреки неочакваните геополитически събития тази година можем да очакваме, че световната икономика бавно ще увеличи темпа си на растеж при ограничаване на експанзивната монетарна политика в Европа и Азия.
Рестриктивните монетарни мерки с очаквания за фискална подкрепа на потреблението и бизнеса в САЩ и преодоляването на съществуващите геополитически рискове ще играят съществена роля, и ще въздействат върху пазарите“, посочи Желев.

Думите му бяха подкрепени от София Христова, председател на изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг и изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

Тя съветва да се започне по-рано с инвестициите, за да се спечели от фактора "време".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Няма значение какъв им е дохода, положителното е, че все пак има хора в тази държава който се опитват да се образоват и по някакъв начин да подобрят стандарта си (което предполага, че ще даде отражение и по стандарта на другите, най малкото защото един такъв човек би се опитал да насочи и другите около него в тази насока) и предполага, по малка зависимост от държавата (помощи) както и предпоставки за започване на личен микро-бизнес. Все от някъде трябва да се тръгне и такива тенденции са положителни защото подготвят почвата за промени както в държавното управление (хората колкото повече се образоват толкова повече въпроси поставят и следят, както и ще се усетят, че трябва да почнат да изискват от управляващите да създават предпоставки за развитие). Не трябва да се гледа само като сурови цифри защото да ние сме африканска държава в това отношение, но е една положителна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Pig
преди 6 години
Шарани , баламурници ... айде да не слагаме определения че ще сменим тона . Всеки се оплаква че няма ликвидност на бфб и все пак има такива изказвания . Много по добре милион инвеститори с по 1000 лв от колкото 10 с по милион .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Така е, тук е държавата на инвеститорите с 1000 лв. доход и меринджеите с по 800 лв. заплата :)Ох, ще падна просто....Не се казва "шаран" или "бaлaмypник", ами "инвеститор с доход до 1000 лв."....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
pjc50313869
преди 6 години
Браво! Абсолютно правилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 0
Pig
преди 6 години
Аз съм далече от мисълта че съм инвеститор с моя 5 к портфейл и 3 месеца опит . Не съм съгласен с мисълта че като вадя под 1000 лв на месец трябва да се примиря с положението и да не търся начини за допълнителни доходи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 0
LaCosta
преди 6 години
Явно в България до толкова няма инвеститори, че най-голямата банка в страната се е принудила с елементарни манипулации да създава "инвеститор" от масовия българин с доходи едвам надхвърлящи границата на бедността. А колко е далеч прогнозата на Желев от реалността е излишно да се споменава. Всеки малко по-опитен играч знае, че подобен род шамани и финансови медии са длъжни да разстилат розова мъгла пред очите на новоизлюпените "инвеститори". Просто те от това печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
+1да попитам истинските инвеститори по долу, колко е минимума да знам кога да почвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Какво предлагаш, да забраним инфлацията ли? Парите са инвестирани в акции, което си е вид застраховка срещу инфлацията. Чети малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
потъпа статия моделираща общественото мнение не бях чел. само това ли могат *** от инвестор???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Pig
преди 6 години
Като чета коментарите разбирам че щом вадиш под 1к са месец няма смисъл от инвестиции ?!? Дай една ръкийъ и музиката да свири
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още