Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Средностатистическият инвеститор у нас - млад мъж с доходи до 1000 лева

Спестяванията трябва да се диверсифицират, а за вложенията трябва да открият правилни партньори и се започне максимално рано, съветват експерти

Средностатистическият инвеститор у нас - млад мъж с доходи до 1000 лева

Снимка: УниКредит Булбанк

Средностатистическият инвеститор чрез директни инвестиции и спестовни планове в България в повечето случаи е мъж, жител на голям град, на възраст между 35-44 години, със заплата между 700 и 1000 лева.

Това показа проучване на УниКредит Булбанк за профила на инвеститора със свободни пари и желание да ги вложи в акции или взаимни фондове. То беше цитирано по време на конференцията  „Ден на инвестициите II“, организирана от банката.

„Твърдението, че трябва да имаш високи доходи, за да инвестираш, е мит“, категорична е Цветанка Минчева, директор “Банкиране на дребно” и член на уравителния съвет на УниКредит Булбанк

Още по темата

По думите ѝ на въпроса „Какво ви пречи да инвестирате“, повечето клиенти отговаряли, че имат притеснения, защото смятат, че тези продукти са основно за юридически лица, че са необходими големи суми за инвестиция, че има риск от загуба на спестяванията, както и че периодът на инвестицията е дълъг.

Минчева опроверга напълно тези страхове, като показа, че според данни на банката средната продължителност на един депозит е седем години, а внесената сума е 4000 лв.

„Тази сума е подходяща за инвестиция на парите ни в различни продукти. Много е важно да диверсифицираме спестяванията, които искаме да вложим. Можем да направим инвестиция и с 20 евро, идеята е да знаем какво искаме да постигнем и да го кажем на експертите, с които работим или да поискаме съвет от тях“, посочи директорът банкиране на дребно.

„Има формула за успех на добрата инвестиция, обявиха Петр Шимчак, директор продажби в Pioneer Asset Management, и Явор Ачев, мениджър за България в Pioneer Investments.

Те разкриха какви са нейните елементи: FI =  R x(r + e2 )t – S, където FI е финансова независимост; R - рационалност = диверсификация и застраховка живот; вдъхновение от най-богатите; E - емоции = малко страх помага, но паниката вреди, а инвестирането може да бъде забавно; T - време = загубеното време не може да се върне, като сложните дейности трябва да бъдат само в дългосрочен план; R е отговорност = редовни инвестиции от 10-20% от приходите могат да доведат до пасивни приходи много преди пенсионирането; S - спекулация = спекулацията е игра с нулев резултат и много хора губят приходи.

„При инвестирането са важни три ключови неща: да обогатяваме финансовата си култура, да изберем правилни партньори и да започнем максимално рано“, коментира Енрико Минити, главен оперативен директор и зам.-председател на управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев даде прогноза какво ще се случва тази година на инвестиционните пазари.

“Въпреки неочакваните геополитически събития тази година можем да очакваме, че световната икономика бавно ще увеличи темпа си на растеж при ограничаване на експанзивната монетарна политика в Европа и Азия.
Рестриктивните монетарни мерки с очаквания за фискална подкрепа на потреблението и бизнеса в САЩ и преодоляването на съществуващите геополитически рискове ще играят съществена роля, и ще въздействат върху пазарите“, посочи Желев.

Думите му бяха подкрепени от София Христова, председател на изпълнителния комитет на Алианц България Холдинг и изпълнителен директор на ПОД Алианц България.

Тя съветва да се започне по-рано с инвестициите, за да се спечели от фактора "време".

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
5
 
22
Dies Irae до: vzhekoff
преди 6 месеца
Няма значение какъв им е дохода, положителното е, че все пак има хора в тази държава който се опитват да се образоват и по някакъв начин да подобрят стандарта си (което предполага, че ще даде отражение и по стандарта на другите, най малкото защото един такъв човек би се опитал да насочи и другите около него в тази насока) и предполага, по малка зависимост от държавата (помощи) както и предпоставки за започване на личен микро-бизнес. Все от някъде трябва да се тръгне и такива тенденции са положителни защото подготвят почвата за промени както в държавното управление (хората колкото повече се образоват толкова повече въпроси поставят и следят, както и ще се усетят, че трябва да почнат да изискват от управляващите да създават предпоставки за развитие). Не трябва да се гледа само като сурови цифри защото да ние сме африканска държава в това отношение, но е една положителна новина.
0
 
4
 
21
Pig
преди 6 месеца
Шарани , баламурници ... айде да не слагаме определения че ще сменим тона . Всеки се оплаква че няма ликвидност на бфб и все пак има такива изказвания . Много по добре милион инвеститори с по 1000 лв от колкото 10 с по милион .
3
 
2
 
20
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Така е, тук е държавата на инвеститорите с 1000 лв. доход и меринджеите с по 800 лв. заплата :)
Ох, ще падна просто....
Не се казва "шаран" или "бaлaмypник", ами "инвеститор с доход до 1000 лв."....
1
 
4
 
19
pjc50313869 до: Pig
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Браво! Абсолютно правилно!
0
 
12
 
18
Pig до: ceneto
преди 6 месеца
Аз съм далече от мисълта че съм инвеститор с моя 5 к портфейл и 3 месеца опит . Не съм съгласен с мисълта че като вадя под 1000 лв на месец трябва да се примиря с положението и да не търся начини за допълнителни доходи .

Още от Бюджет и финанси
ИПИ: Прегрява ли икономиката?