IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за изплащане на гарантираните влогове ще е 7 работни дни

По този начин правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен, предвижда новият законопроект

14:21 | 17.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Срокът за изплащане на гарантираните влогове ще е 7 работни дни

В седемдневен срок ще се изплащат гарантираните влогове при настъпване на условия за това, предвижда одобен днес от правителството проектозакон. 

Законопроектът има за цел да въведе в българското законодателство изискванията на Директива 2014/49/ЕС относно схемите за гарантиране на депозитите, съобщиха от пресцентъра на правителството.

С новата директива се въвеждат правила за по-добра защита на вложителите в банки чрез постигането на унифицирани правила за гарантиране на влоговете в Общността, ясен обхват на гаранцията, по-кратки срокове за изплащане, подобрена обмяна на информация и строги изисквания за финансиране.

Това има за цел да доведе до укрепване на доверието на вложителите във финансовия сектор в държавите членки на Европейския съюз, както и до осигуряване на по-голяма финансова стабилност в целия вътрешен пазар.

Директивата предвижда поетапно намаляване на срока за изплащане на гарантираните влогове при настъпване на гаранционно събитие, като към 1 януари 2024 г. той трябва да е 7 работни дни от датата, на която депозитите са станали неналични.

Със законопроекта България въвежда съкратения 7-дневен срок едновременно с влизането в сила на закона, като няма да се възползва от преходния период. По този начин правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен.

Очаква се законопроектът да бъде приет приоритетно от парламента, тъй като с него се отстраняват идентифицирани несъответствия от страна на Европейската комисия със стартирала процедура за нарушение, част от досъдебна фаза по неизпълнение на задълженията, произтичащи от членството на България в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
След като се предвижда срок до 2024 год. - нашите *** защо бързат 10 год. по-рано да приемат директивата. Нали така ще се затрудни оздравяването на една банка ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Буда Гоцев
преди 9 години
Абе, богатия, тук е пълно с такива като тебе, дето все нещо не разбират, но упорито се изхождат по всички теми. Я си извади смартфона на изплащане и сърфирай из порносайтовете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
все едно 7 часа да то направят - сутринта фалира банка, още на обяд МФ подготвя емисия (от близкият пазар - примерно женския) и следобед почва да плаща депозити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 10
mick
преди 9 години
Тия искат да фалират държавата при следващ фалит на банка. Отделно така и не разбирам защо в една банка защитата трябва да е до 100 хил. евра при положение, че средната брутна заплата е 800 лева? Все едно в Германия защитата да е до 1 милион евра. Заради бедните явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 9 години
А следващият път, пари от къде ще се намерят в срок от 7 дни?А да, ще го мислим като стане :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още