Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Стабилен ли е бюджетът?

Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени, твърди Иван Нейков

Стабилен ли е бюджетът?

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на страната към момента изглежда стабилен, поне според цифрите, които излизат. Това коментира в ефира на БНТ икономистът от "ЕКИП" Стоян Панчев. Според него особено притеснение в Министерство на финансите няма. Част от програмите, свързани с извънредните стопански обстоятелства, трябва да приключат относително скоро, добави той.

Около 30% от децата в България са застрашени от бедност. Големите рискове в момента са за най-бедните и за работещите, чиито работни места са застрашени, каза от своя страна Иван Нейков от Българския институт по труда и социалната политика, който е и бивш социален министър.

„В социалната сфера винаги има дефицити неизбежно. Сега новите моменти, които се появиха след март, това е неочакваният ръст на безработицата от една страна, от друга страна - много случаи, при които има спад на доходите, защото много работодатели са използвали неплатения отпуск като начин да съхранят работни места. Третият голям проблем са новите рискове за хората застрашени от бедност", обясни Нейков. 

Още по темата

По думите му е започнал рестарт на икономиката, много от предприятията работят с нормални темпове. Икономиката се е „издължила“, макар и с променените срокове. Това е и една от причините да има стабилност в бюджета.

Световната икономика и преди кризата е вървяла към някаква форма на рецесия, допълни Панчев. Това навежда на мисълта за много по-дълбока структурна криза. Пандемията е отключила началото на нещо сериозно, което няма да приключи с появата на ваксина или на стаден имунитет, предупреди той.

„Тази криза е много особена. Нейният потенциал не е в икономиката и във финансите, а в мерките, които да намалят риска от разболяване. В този смисъл икономиката има вътрешните сили да се справи, въпросът е отвън какво ще се създаде, какъв капацитет ще има“, каза Нейков.

Той даде за пример как автомобилната индустрия в страната ни се е сринала, но големите автомобилни гиганти са се надигнали и ситуацията се променя и за България.

„Мисля, че втори черен април не би трябвало да има.Обществото вече е много по-подготвено. Трудни моменти ще имаме, никой не знае до какво ще доведе съчетанието на коронавирус с грип, но икономиката вече е подготвена“, подчерта Иван Нейков.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
0
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Бах таз дългова спирала! При лихвите в момента и нивото на дълга не просто е абсурдно ами не знам как на някой му минава въобще през ума такова нещо. Разграбената държава пък може да се види ясно през снимките отпреди 10 години и днес. ЕС е най-хубавото нещо, което се е случвало на тази територия.
3
 
0
 
5
Dr. Vatnikov до: Sandy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Я обясни пак за "дълговата спирала", в която сме били...

:)))))

Колкото по-неграмотни, толкова по-вресливи петолъчкаджии!
3
 
1
 
4
Dr. Vatnikov до: Sandy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тия глупости без грам логика, цифри и информация си ги говори като се съберете на някоя партизанска вечеринка празните кратуни да целувате портрета на Гошо Тарабата и Тошо правешкия ***!
1
 
5
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Правителството на мутрите и мафията пада и това се очакваше, знаеше се още преди година че натам вървят нещата ,но ще остави след себе си източена и ограбена държава в дългова спирала. Мутрите така сдават властта - крадат като за световно и после оставят след себе си потоп, другите след тях да се спасяват.
4
 
1
 
2
Dr. Vatnikov до: Sandy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Глупости за плашене на гаргите.
Дори слабограмотните ще ти се изсмеят на жалките опити за всяване на страх.

Още от Бюджет и финанси
Бюджетът на ДОО за 2021 г. - ще расте ли „дупката“ в НОИ?