IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Няма причина България да влиза в еврозоната

Според икономиста няма проблем за ЕС, ако Гърция се върне към драхмата

16:08 | 11.05.15 г. 7
Стив Ханке: Няма причина България да влиза в еврозоната

България изобщо не трябва да влиза в еврозоната, това е бедствие. Това коментира икономистът проф. Стив Ханке на пресконференция след дискусията „Финансово образование за устойчива икономика“, организирана от Bulgaria On Air, Investor.bg и Bloomberg Television.

„Не виждам причина да спирате използването на валутния борд. Неформално сте в еврозоната, ако влезете, се губи дисциплината на паричния съвет“, беше категоричен икономистът.

Той допълни за еврозоната, че „би било абсолютна глупост, ако се влезе там без необходимата дисциплина, защото ще се озовете в състоянието на Гърция“, тъй като сме балканска държава с манталитет, подобен на този на съседите. „Те загазиха, защото мислеха, че могат да разпуснат колана, а ЕЦБ ще ги спасява, каквото и да стане. Това очакване се оправда, но страната има огромен дефицит и външен дълг“, обясни още Ханке.

Според него, ако междувременно възникне проблем с еврото, което не се очертава, България може да върже временно валутата си с долара. Сега имате само предимства, точно това е смисълът на валутния борд, обясни икономистът.

Той разкритикува бившия финансов министър Симеон Дянков, че е говорил за влизане в еврозоната, но все пак отчете, че междувременно Дянков си е променил мнението. „Ако продавате пералня, автомобил или държава, трябва да имате стабилни предложения. България е уникална със своя паричен съвет – да се откажете от това би било върхът на глупостта“, заяви икономистът.

По същия повод Ханке отправи критики и към сегашния финансов министър Владислав Горанов, който през януари заяви във Вилнюс, че българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута.

Като цяло Ханке смята, че финансовите министри си губят времето, като говорят за въвеждането на еврото и „те просто искат да са членове на клуба“.

За ситуацията в Гърция икономистът коментира, че негов собствен анализ на състоянието на банките показал, че то не е добро и може да се наложи да бъдат спасени за пореден път.

„Положението в Гърция ще се влошава, но ефектът за България ще бъде смекчен и сведен до минимум. Заради наличието на паричен съвет в България има силна дисциплина във финансовия сектор, с изключение на една гнила ябълка в кошницата (КТБ - бел. ред.). Нивата на задлъжнялост са ниски“, изтъкна Ханке.

„На Европа ще й е много по-добре без Гърция, те са абсолютно недисциплинирани и не може да им се вярва. За ЕС ще е по-добре страната да излезе от еврозоната, да си върне драхмата, да въведе паричен съвет и това ще я дисциплинира. Ситуацията там е много по-зле, отколкото гърците си мислят“, коментира икономистът.

Запитан какви са поуките от случилото се с КТБ, той отговори, че всичко показва колко е важна прозрачноста. „КТБ никога не е било банка, а измама. Тя не е трябвало да бъде лицензирана, а ако няма прозрачност, случаят ще остане като мъгла в системата“, предупреди той.

Ханке посочи, че е правил анализ на гръцките банки, защото има достатъчно налични данни за това. „За българските банки не искам да казвам каквото и да било, тъй като не разполагам с финансовите им отчети. За мен банковата система тук е мистерия“, обясни професорът.

Според него българските банки ще се справят достойно с предстоящите стрес тестове.

Междувременно банкерът Левон Хампарцумян, който също беше участник в конференцията, коментира пред журналисти, че не очаква да се стигне до отрицателни лихви по депозитите, въпреки че има такива в междубанковото финансиране, предаде БТА. Според него е по-важно поевтиняването на кредитите. Хампарцумян заяви, че това да се печели от проста лихва не е било стимулиращо за икономиката.

Не е проблем човек да разполага с парите си по всяко време и да може да промени условията по своя депозит, каза той по повод информацията, че при специалния надзор над КТБ депозанти са променяли условията по депозитите си и от преференциални лихвени проценти са преминали на обикновени. Само хора, които имат достъп до цялата документация, могат да я анализират и да я съпоставят със законите, каза банкерът.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
HighSpirited
преди 8 години
Абсолютно е прав, никой от вас не отчита мафиотко-олигархичното управление в България,гледате ползите ако сме в нормална страна с нормално управление,но тук положението не е такова.Както в Гърция така и тук корупцията е в огромни размери,така че премахването на борда,може да има някой ползи,но негативите който ще ни докара ще са ужасяващи,предвид ненаситно алчното управление на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Тези, които твърдят,че Валутният борд спасявал или защитавал спестяванията имат проблем с понятията. Валутният борд не допуска политиците/централната банка да печата повече пари от валутния портфейл на държавата,а също така обвързва стойността или курса на националната парична единица с определена валута. За България тази валута е еврото, а българската разплащателна единица се разменя на международните пазар спрямо курса на еврото в съотношение 2:1. Спадът на стойността на еврото ознчава и спад в покупателната способност на българския лев.За последните 14 месеца еврото загуби 12% от стойността си, което означава, че има аналогичен спад в същото съотношение в стойността на лева. Последното, от своя страна, категорично отхвърля твърдението, че Валутният борд защитавал стойността на спестяванията или стойността на националната валута.Ако се сбъдат негативните прогнози за еврото и то достигне 0,70-0,80 долар цента за евро това ще унищожи около 40% от стойността на еврото,респ.лева на межд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
Твърденията на Ханке са обикновена пропаганда или глупост. България и в момента е обвързана с единната валута в съотношение 2:1.Присъединяването към Еврозоната ще е положително за бизнеса, защото ще могат да получават кредити при еднакви условия , ще е положително и за държавата,защото в момента България само инкасира намаляване на стойността на лева към останалите валути в следствие политиката на ЕЦБ без реално да участва в него и да се ползва с ,,позитивите".Обратното е очевидна глупост- България да не се присъединява към Еврозоната , а да продължи с Валутния борд,чиято единствена полезна функция е да ограничава безкрупулни политици да печатат пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
ИМЕННО ДЕ! Не сме в ЕЗ :D A що се отнася до шокови реформи...какво значи трудно ще ги накараш? Като нема кинити, къде ще ходят? То никого няма да накараш,. ама като са е ЕЗ ги държат за топките а ние като не сме.. ще ни кажат ми *** бе, кво ни пука? А Ханке ми обяснява как за кво ни е разбираш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
oio
преди 8 години
Ако ние сме в положението на Гърция не би следвало да очакваме подобно отношение, защото ние просто не сме членове на еврозоната за разлика от Гърция. Отделно, гърците трудно можеш да ги накараш да правят шокови реформи и да затягат колани, нещо което при нас е ежедневие от 25г. насам. На нас ни стига да си седим с фиксиран курси да сме част от ЕС, за да може европейците по-лесно да си смятат цените за вътреобщностните доставки които ни пращат :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Именно де, дали сме всичко, ама получаваме о!оМисуиш уи, че ако ние бяхме в гръцкото положение, някой щеше да преговаря с нас? Щяха да ни кажат ми девалвирайте си лева, махнете си борда, фалирайте.. абе изобщо кво ни занимавате с глупостите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
mnz
преди 8 години
Ние така и така си имаме борд, защо трябва да искаме да ни приемат в еврозоната? Курсът е фиксиран за еврото. Защитаваме и споделяме евроатлантическия идеал и ценности. Пазарът ни е отворен за ВОД-ове към ЕС. Какво повече можем да дадем на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Абе Ханке да не е почнал работа към Инвестор, че цял ден ни занимавате с него? Според г-н професора явно борда, който той предложил е висш и последен стадии и повече няма на къде да се скача. Неформално сте в ЕЗ. Стефчо *** ли си или на *** се правиш? Неформално сте, така че търпите всички негативи на ЕЗ, но формално не сте, така че не ползвате хубавинитеАй сик...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още