Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Стоян Панчев: Годишната инфлация в страната ще е между 8 и 10%

Намираме се в края на дългосрочен дългов цикъл, чието приключване е доста болезнено, посочи икономистът

Стоян Панчев: Годишната инфлация в страната ще е между 8 и 10%

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Очаква ни продължителен период на висока инфлация в страната – между 8 и 10%, а война в Украйна ще натисне цените на енергията и тя може да стане двуцифрена – над 10 процента. Това прогнозира пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

„Инфлацията при нас е вследствие на действията на Европейската централна банка. Това е вносен проблем. Нашата БНБ на практика не може да създава инфлация заради валутния борд“, посочи икономистът.

Той обясни, че заради количеството напечатани пари през 2020 година от ЕЦБ следващите години – до средата на десетилетието – ще бъдат със завишена инфлация. „Дори да имаме укротяване на темпа, това не значи, че цените ще спадат“, коментира икономистът.

Той напомни, че от 2001 г., а след това след 2008 година влизаме в период на кризи, чието решаване се пренася напред във времето. По думите му сега се намираме в края на дългосрочен дългов цикъл, а приключването на такъв цикъл е доста болезнено.

Той смята, че едно от решенията за страната по отношение на инфлацията е да има балансиран бюджет. На практика обаче бюджетът се очертава с доста голям дефицит.

„Капиталовите програми са по-скоро проинфлационни. Най-бедните ще изнесат голямата доза негативи от инфлацията“, предупреди Панчев. Според икономиста подпомагането трябва да се прави таргетирано и да се знае докога ще важи тази помощ, за да не привиква бизнесът. Той обаче вижда възможност за подпомагане в разширената програма за ваучери.

Панчев е на мнение, че управляващите компрометират имиджа си на големи експерти и се очертава като голям проблем предвидените три бюджета за 2022 г. Според него хората, които вземат решения, сравнително късно са започнали разговора за инфлацията - едва когато ножът е опрял до кокала.

Стоян Панчев засегна и финансовото положение на болниците. Той напомни, че за много от тях клиничните пътеки са основният източник на приходи, като последно те са актуализирани с темпа на инфлацията през август 2020 г.

„Един от пътищата всички общински болници да се справят по-лесно със сегашната криза със сметките за ток е актуализация на клиничните пътеки“, съветва икономистът. Той вижда решение и във финансовата децентрализация, като 2 процентни пункта от 10-процентния данък може да остават вътре в общината и тя да подпомага местните болници.

Поемането на сметките за ток на болниците според Панчев звучи популистки. „Може да се мисли за помощите, които съществуват за бизнеса – субсидия за мегават час, която за болниците да е по-висока“, предлага експертът.

Според него помощта заради високите цени на енергоносителите трябва да е концентрирана и раздавана на по-малък брой предприятия и дружества, защото със сигурност има бизнеси, които нямат нужда от подобен тип субсидия.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Подценява я или прехвърля много за 22ра година, която ще започне ударно благодарение на натрупаното инфлационно напрежение, поскъпването на труда и най вече на енергията

Още от Бюджет и финанси
Нетните активи на пенсионните фондове се увеличават с близо 8% в края на март