IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоянова: Има нужда от актуализация на бюджета, за да не спре държавата

Общините ще получат изцяло средствата си от КТБ, защото са покрити с държавни ценни книжа, обясни депутатът от ГЕРБ

10:35 | 10.11.14 г. 9
Стоянова: Има нужда от актуализация на бюджета, за да не спре държавата

Има нужда от актуализация на бюджета и покриване на определени разходи, за да не спре държавата, обясни в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. 

Според нея внесеното от служебното правителство предложение за актуализация на бюджета отразява вярно състоянието на хазната. Тя допълни, че чисто юридически новото правителство ще оттегли предложението на служебния кабинет и ще внесе своята идея, но едва ли цифрите ще бъдат много по-различни.

„Говорим за 4% дефицит, който е свръхдефицит по европейските нормативи, говорим за един допълнителен дълг от 4 милиарда, което също е стряскащо, но, за съжаление, нещата са такива“, коментира депутатът.

Според нея има неотложни разходи до края на годината – по отношение на парите за здраве и безплатните лекарства, за земеделските субсидии, основно за животновъдите, социалните помощи, за които не достигат 35 млн. лева, както и за МВР, за което са нужни допълнителни 127 млн. лева, за да бъдат покрити увеличените в средата на годината заплати. 

Стоянова беше категорична обаче, че с актуализацията няма да бъдат възстановявани негарантираните влогове на вложителите в КТБ, тъй като подобно действие не е предвидено в нито един нормативен акт.

„Средствата на тези негарантирани вложители са 1,7 млрд. лева – разплащателни сметки на фирми, предприятия, сметки на болници, училища и на общини“, обясни депутатът. Стоянова посочи още, че сметките на общините и държавните учреждения са покрити с държавни ценни книжа и те ще бъдат изплатени изцяло.

Проблемът ще бъде за останалите предприятия, включително и държавните в различни сектори, за които ще има „негативен ефект върху дейността“, включително и за работещите в тези компании. От друга страна, несъстоятелността на КТБ ще се отрази на държавния бюджет, защото трябва да бъде попълнен Фондът за гарантиране на влоговете, така че от 4 декември гарантираните депозити да бъдат изплатени, допълни Стоянова.

Няколко държавни институции, не само БНБ, не са си свършили работата по отношение на КТБ, коментира още  Стоянова, без обаче да посочва конкретните ведомства.

Според нея причините да не бъдат извършвани правилно действията към банката могат да бъдат две. „Първата причина е или недостатъчна компетентност, недостатъчно добри правила за извършване на тези надзори, одити и т.н., или умишлено затваряне на очите. Дали е едното, или другото, вероятно прокуратурата трябва да разследва и да каже“, посочи тя.

Стоянова беше категорична, че новото управление трябва да даде гаранция – с нормативни или поднормативни актове, че това няма да се случи отново.

Депутатът обаче обясни, че парламентът не може да поиска оставката на управителя на БНБ Иван Искров.

„Централната банка, съгласно българския закон, който е синхронизиран с европейското законодателство, е изключително независим орган, може би това е най-независимият орган в България. Тази независимост се крепи, контролира и надзирава от Европейската централна банка“, уточни още Стоянова.

Тя посочи още, че Искров сам трябва да подаде оставка и „това трябва да стане по морални причини“.

Депутатът даде обяснение и какъв точно ще бъде механизмът за изплащане на гарантираните депозити. До 4 декември ще бъдат посочени десет банки с най-голяма клонова мрежа, на които ще бъдат преведени нужните средства. Вложителите в КТБ ще бъдат разпределени по ЕГН в някоя от тези банки.

След 4 декември вложителите ще могат да получат парите си в брой, да ги прехвърлят по друга сметка в друга банка или да си открият нова сметка в банката, от която ще получат средствата си.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...От четвърта страна - поредния правно-законодателен миш-маш, с който държавата се опитва да си пази позициите. Щото и нейната не е лесна - всеки гледа да я източи колкото може повече и я възприема като на дойна крава - "Държавата - това е фикция, с чиято помощ всеки се опитва да живее на гърба на другите" - Фредерик Бастиа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Влоговете на бюджетни организации (тук влизат общини, но НЕ и държавните фирми) трябва да са покрити на 100% с ДЦК (държавен дълг). Това е (по памет) според чл. 152 от закона за публичните финанси. Съответно така са защитени тези пари (а не чрез цесии). Друг е въпроса за смисъла на този текст - според него излиза, че ако една бюджетна организация депозира пари в (частна) банка, банката трябва с тези пари да купи ДЦК (ако няма свободни) и така смисъла банката да взема депозити от такива организации се губи почти нацяло (освен ако има някакъв лихвен марж, но той може да е и отрицателен). Според мен законова недомислица.А от трета страна, без да съм специалист и без да ровя в конституцията за точни текстове, но този член (152) от закона може да се разглежда и като противоконституционен защото предоставя на бюджетните организации специален статут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Става, става, като кмета/шефа на държавното предприятие, който е набутал всичките държавни кинти в тая пирамида е човек, който не трябва да се пипа и с пръст. Ей така става : никъде покрай темата КТБ никой не попита защо парите на държавни институции (общини, болници, дружества) са концентрирани в КТБ при изрично нареждане да бъдат разпределени в различни банки. НИКОЙ. Сега били гарантирани там от нещо си... дето пък после за съжаление станало над еди колко си %.. Ходи обяснявай после на баба пена що и ниска пенсията. Ниска е щото толкоз си залужава тоз народ. Щото си правят гаргара както и когато си поискат с него :-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 4
Tony
преди 9 години
и кой ми го казва - мента стоянова!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
kefal
преди 9 години
Аз се чудя, какъв аджеба е този механизъм и какви са тези държавни ценни книжа с които са покрити средствата на общините в една частна банка?Нека някой специалист по темата да каже. Миналата седмица пак чух това твърдение, но си виках, абе нещо не съм чул. Как става тази работа на това покритие с ДЦК-та?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 14
alexx
преди 9 години
Към края на август дефицитът е 1,4%, а ГРОБ искат да го вдигнат на 4%. Това означава, че за месец, месец и половина, които остават до края на годината, ще похарчат грубо 2 милиарда и половина.Говори се, че за следващата година ще заложат дефицит 3% или малко под 3%. Това е то дясното правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още