IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоянова: Изплащането на депозити в КТБ от резерва на БНБ не е добра идея

Изплащането на гарантираните депозити е задължение на държавата, а ФГВБ е само инструмент за това, обясни депутатът от ГЕРБ

10:53 | 18.11.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стоянова: Изплащането на депозити в КТБ  от резерва на БНБ не е добра идея

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ с пари от резерва на БНБ не е разумно предложение, коментира в ефира на bTV председателят на временната комисия по бюджет в 43-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянва.

Идеята е на БСП – Лява България и вече е внесена в  деловодството на парламента. Според вносителите на предложението така може да се намали сумата, която правителството планира да изтегли под формата на заем, за да финансира неизпълнението на приходите, както и да осигури средствата за покриване на гарантираните влогове в КТБ.

Опасенията на Стоянова обаче са, че това може да постави в риск валутния борд. 

Заради малкото останало време до края на годината част от предвидените в актуализацията на Бюджет 2014 4,5 млрд. лева заеми ще бъде  изтеглена на вътрешния пазар, а за част ще се търси синдикиран заем от външните пазари, обясни още Стоянова.

На външните пазари страната ще се опита да набере 1,3 млрд. евро. „Не бих сложила епитет „рекорден“ (на този заем – бел. ред), защото това е заем (в размер – бел. ред) на толкова, колкото трябва да се вземе“, обясни Стоянова.

Тя направи и разчет къде ще бъдат насочени средствата от новите заеми. 1,5 млрд. лева ще покрият допълнителния дефицит в бюджета, който се явява на базата на неизпълнението на приходите, които са били „кухо планирани“.

„Около 1 млрд. лева ще отидат за рефинансиране на заема във връзка с подкрепа на Първа инвестиционна банка и 2 млрд. лева за КТБ, за Фонда за гарантиране на влоговете, който трябва да изплати 3,6 млрд. лева на всички гарантирани вложители и това трябва да започне от 4 декември “, допълни още тя.

Стоянова беше категорична, че 3-те милиарда лева, които ще отидат в подкрепа на Фонда за гарантиране на влоговете и за ПИБ, са заем за тях и ще бъдат върнати с лихва, която ще бъде по-висока от лихвата, която правителството ще плати за емитираните държавни ценни книжа.

Депутатът допълни, че изплащането на гарантираните влогове е ангажимент на държавата, а Фондът е само инструментът за това.

Менда Стоянова посочи още, че ръководството на БНБ носи морална отговорност за случилото се с КТБ и призова за оставката му. Тя обаче не коментира дали ГЕРБ вече има кандидат за наследник на Иван Искров и допълни, че законовият срок за избор на нов гуверньор е 3 месеца.

ГЕРБ се притеснява от вътрешните противоречия в „Реформаторския блок“ и дали те ще попречат ли на работата в пленарната зала, особено сега, когато се обсъжда актуализацията на бюджета, стана още ясно от изказване на Стоянова.  В коалиционното споразумение няма предвиден вариант за разпад на политическата формация, призна тя. „Надявам се, че политиките, за които сме се разбрали, ще бъдат обединителният фактор“, добави тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Щях да питам същото, но те прочетох! Класическа схема на банкерската версия на социализма - привпрофитсоцлосизъм! Уолстрийтска пиеса на българска сцена - банките поръчват музиката и пиенето, а държавата плаща сметката! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 1
Solomoon
преди 9 години
Това не са мои думи, а цитат:Затова национализацията на КТБ, след независим преглед на състоянието и от международни консултанти по примера на ангажираните от ЕК консултанти по държавната помощ и предложения план за преструктуриране на Първа Инвестиционна Банка - не само ще минимизира праките загуби на държавата, но и ще позволи пълен контрол от страна на правителството и по-добра защита на държавните интереси в бъдещи арбитражни производства, като съхрани свободна зоната за маневри и действия на прокуратурата за разкриване не само на виновните за кризата в КТБ, но и за атаката срещу нея.Ако така или иначе ще плащаме сметката по КТБ, то поне да имамe контрола върху нейните активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
Струва ми се, че и ти се изказваш доста неподготвен! Виж едно експертно мнение - прочети онова от 11.11.2014г. - там всичко е много добре аргументирано. http://idvassilev.blogspot.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
Само принципа мие странен този който плаща задължение той трябва ида контролира харчоветеако държавата плаща щетите в една банка то тя трябва ида контролира харчовете ако не ги контролира не трябва и да плаща иначе става едни поръчват и ядът а всички останали плащат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Престанете с тези незаверени от одитори отчети!!!!!! Никой не изисква в края на октомври един отчет да бъде заверен от регистриран одитор! Никой не е задължен да го направи. Достатъчно е отчетът да е консолидиран и подписан от счетоводител! А изискването по закон е един годишен отчет да бъде заверен от одитор, т.е. отчетът на банката да бъде заверен към 31.12.2014. Срокът за това е до 31.03.2015 г. Тогава със сигурност отчетът ще бъде заверен! Престанете да се опитвате да възкресите мъртвите. Това е като ония *** дето отишли в моргата да питат що 1 след като умрял човек, го видели да диша. Не - не диша. Няма и да започне да диша. А убиецът е Собственика на банката, БНБ е само помагач в случая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Фалитът на КТБ беше най-лошият вариант за държавата и най-добър за поръчителите на атаката. БНБ си измисли и внесе незаверени от одитори отчети за финансовото състояние на банката, на базата на които обяви фалит, като пет месеца единствената й грижа беше как да влоши състоянието на банката под специален надзор. Финансови експерти предупреждаваха за отражението върху икономиката, но Искрата строго съблюдаваше първоначалния план. Сега ще чакаме да видим каква награда си е заслужил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Kaoru
преди 9 години
Поздравления! Менда Стоянова откри топлата вода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още