IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестове ще контролират инвестиционните фондове на паричния пазар

Въвеждат се мерки в националното законодателство в защита на инвеститорите в колективните инвестиционни схеми, които засягат проспекта и управляващото дружество

11:04 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще се извършват стрес тестове на фондовете на паричния пазар, прие парламентът с гласувани на първо четене промени в Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, внесени от Министерския съвет.

Целта на промяната е да се прилагат адекватни и ефективни вътрешни канали и процедури за подаване на сигнали от служителите на инвестиционното дружество и депозитаря за действителни или възможни нарушения, предаде БТА.

Идеята е да се въведат мерки в националното законодателство за по-високо ниво на защита на инвеститорите, както и ограничаване на проблемите на пазара на краткосрочно финансиране.

С други промени, извън изискванията на европейския регламент, се въвежда изискване проспектът на колективна инвестиционна схема, която има различни класове дялове, да съдържа описание на характеристиките, специфични за всеки клас, с ясно посочване на разликите между отделните класове.

Ограничава се възможността управляващо дружество, действащо за сметка на всички управлявани от него колективни инвестиционни схеми или други предприятия за колективно инвестиране, да придобива акции с право на глас, които биха му позволили да упражнява значително влияние върху управлението на емитент или публично дружество.

Изрично е регламентирано, че управляващо дружество се управлява и представлява най-малко от две лица, което при прилагане и на изискванията на Търговския закон ще доведе до необходимост от промяна в състава на част от управителните органи на управляващите дружества или до избиране на прокурист.

Със законопроекта се въвежда дефиниция на "значително влияние".

Прецизират се и разпоредбите, свързани с капиталовата адекватност и ликвидността на управляващите дружества, като се въвежда диференциран подход по отношение на действията и мерките, които следва да се предприемат при нарушение на нормативните изисквания.

Законът предвижда преходни периоди, в които лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, управляващите дружества, инвестиционните дружества и депозитарите да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още