IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидията за хуманитарните специалности в университетите се увеличава с 15%

От началото на 2017 г. издръжката на студент е 1 282,05 лева вместо досегашните 1108,80 лева

14:13 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Държавната издръжка на хуманитарните направления във висшите училища е увеличена с около 15% от началото на 2017 г. Това съобщи зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов по БНР по повод отворено писмо на учени хуманитаристи от висши училища и институти към Българскката академия на науките (БАН), изпратено до държавните институции.

В писмото те споделят опасенията си, че се оформя тенденция към закриване на хуманитарните специалности.

Проф. Димов отрече Министерството на образованието и науката (МОН) да има такива намерения и обясни, че се случва точно обратното – субсидията за хуманитарните направления се увеличава.

“С промени в министерско постановление от 20 януари 2017 г. коефициентът на финансиране на обучението на един студент в хуманитарните направления беше увеличен от 1,60 на 1,85”, обясни зам.-министърът.

Той допълни, че за да се формира крайната сума за издръжката, коефициентът се умножава по 693 лв., колкото е базовият норматив.

От началото на годината за всеки записан в редовна форма в направленията „Социология, антропология и науки за културата“, „Филология“, „История и археология“, „Философия“, „Религия и теология“, „Психология“, „Социални дейности“, „Право“, „Обществени комуникации и информационни науки“ или „Политически науки“ държавните университети получават по 1 282,05 лева.

Преди влизането в сила на промените в постановлението издръжката беше 1 108,80 лв. за студент на година.

Проф. Димов посочи, че субсидията на образователните направления се решава съвместно със Съвета на ректорите, с който министерството има добър диалог.

“Държавата се вслушва в исканията на специалистите и хората, които се реализират в хуманитарните науки. От рейтинговата система се вижда ясно, че студентите от някои хуманитарни направления не се реализират добре. В „История и археология“ само 39,14% от завършилите прилагат в практиката си придобитото висше образование, а "Социология" – 35%", даде пример зам.-министърът. Това означава, че ако държавата плаща обучението на трима студенти, само един работи по специалността, подчерта той.

Той напомни, че МОН всяка година регулира приема, като за тази академична година местата във висшите училища бяха с хиляда по-малко.

Гл. ас. Силвия Петрова от Югозападния университет (ЮЗУ), която е един от авторите на отвореното писмо, е на мнение, че в Стратегията за развитие на висшето образование има неясни текстове. Тя обърна внимание, че хуманитарните науки не могат да бъдат измерени с пазарни критерии.

“Те формират меки умения, които се споменават на няколко места в стратегията. Пазарът на труда също не е константна величина и ако едни специалности се търсят днес, може след години те да не са актуални”, посочи тя.

През следващата седмица служебният министър на образованието Николай Денков ще се срещне с ректорите на всички университети, които обучават студенти в хуманитарни направления, информира зам.-министър Иван Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още