Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Световната банка препоръчва на КФН да проверява цените на застраховките

Международната финансова институция иска от финансовия регулатор да прецени риска при ценообразуването на Гражданска отговорност и Автокаско

Световната банка препоръчва на КФН да проверява цените на застраховките

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор трябва да извършва проверки на място за определяне на премиите и на отстъпките, които се предлагат в общото застраховане.

Това е една от препоръките, които Световната банка отправя в доклада си след съвместна мисия с Междунарородния валутен фонд по Програмата за оценка на финансовия сектор през месец януари 2017 г.

Според международните експерти КФН трябва да направи проверките в съвсем кратък срок, за да прецени дали съществува риск при ценообразуването в застраховането.

От бележките в доклада, изготвени от Антъни Рандъл, външен експерт от Световната банка, се разбира, че за това настояват много от застрахователите.

Още по темата

Те посочват,  че “голям брой други дружества предлагат премии с големи отстъпки за “Гражданска отговорност“ и „Автокаско“ до степен, до която не могат да покрият разходите и на практика не могат да заделят провизии за загуби”.

“Извършената проверка на балансите не се занима с този проблем, но провери адекватността на техническите провизии и изготвеното заключение беше, че проблем няма", пише в доклада. "Независимо от това КФН, като част от стремежа за въвеждане на надзор, базиран върху риска, трябва да се убеди в почтеността при ценообразуването в бранша”, посочва се в документа.

Изпълнението на тези препоръки е във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор (Financial Sector Assessment Program – FSAP), която направи смесената мисия на Световната банка – МВФ, ръководена от Илиас Камнелос от банката и от Майкъл Мур от Фонда. Тя беше наблюдавана от отдела по „Глобални практики за финанси и пазари” на Световната банка и от отдела по „Валутни и капиталови пазари” на МВФ.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Паричната и лихвената статистика ще са във фокуса на седмицата