Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Събрани са едва 8 млн. лв. от дължимите 694 млн. лв. такси от фирмите на Божков

Три от наложените запори за близо 300 млн. лв. са били отменени преди една седмица от Административния съд в София

Събрани са едва 8 млн. лв. от дължимите 694 млн. лв. такси от фирмите на Божков

Снимка: БГНЕС

Държавата е събрала само 8,41 млн. лв. от дължимите близо 694 млн. лв. под формата на такси от хазартния бизнес на Васил Божков. Това става ясно от отговора на финансовия министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол.

„Почти 100% от  публичните държавни вземания на организаторите на хазартни игри за периода 2015-2019 г. са формирани след издаването на 14 февруари 2020 г. от председателя на вече закритата Държавна комисия по хазарта на общо 8 Акта за установяване на публични държавни вземания“, отговори Ананиев.

Тези 8 акта са образувани на 4 компании на Васил Божков - „Евробет” ООД, „Еврофутбол” ООД, „Ню Геймс” АД и „Национална лотария” АД. След закриването на Държавната комисия по хазарта актовете са прехвърлени към Националната агенция за приходите (НАП). Данъчните от своя страна са наложили запор и обезпечителни мерки и са образували изпълнителни производства срещу тези дружества. 

Още по темата

Към момента обаче събраната сума е едва 8,41 млн. лв., а три от наложените запори за близо 300 млн. лв. са били отменени преди една седмица от Административния съд в София.

„Некадърни ли са служителите на НАП, или умишлено се подават актове, които те знаят, че няма как да бъдат приети в съда, и така правят възможно парите на хазартните играчи да си останат у тях“, попита депутатът от БСП Румен Гечев.

Ананиев отговори, че за периода 2015 – 2019 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 139 727 лв., в т.ч. 138 700 лв. – главница и 1 027 лв. – лихва. Събраните в НАП суми за погасяване на посочените задължения са в размер на 75 567 лв., което е 41,4% от размера на предявените вземания по посочените актове, ведно с доначислените в НАП лихви за забава в размер на 42 922 лв. „Допълнително, през 2020 г. в НАП са предявени за принудително събиране неплатени такси по Закона за хазарта в общ размер на 694 млн. млн. лв., от които 556,8 млн. лв. главница и 137,3 млн. лв. лихва.

За събиране на посочените вземания са образувани изпълнителни производства по реда на ДОПК и са наложени обезпечителни мерки върху цялото установено имущество (движимо и недвижимо) и активи на длъжниците, както и върху вземанията им от трети задължени лица, вкл. банки; акции; търговски марки и др. Към момента част от наложените обезпечителни мерки от публичните изпълнители на НАП са обжалвани по съдебен ред и не са придобили стабилитет“, отчете финансовият министър. Ананиев призна, че независимо от изброените действия, събраните в НАП суми за погасяване на посочените задължения към 21 октомври са в размер на  8,41 млн. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Защо така? Излиза, че запорите са незаконни и държавният репресивен апарат за пореден път се използва като най-обикновена дървена бухалка.Три от наложените запори за близо 300 млн. лв. са били отменени преди една седмица от Административния съд в София

Още от Бюджет и финанси
Едва 54 млн. евро са пратили гастарбайтерите в България за 4 месеца