IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени начина на определяне на такса „смет“ в Габрово

Българската стопанска камара настоява да се спази европейският принцип „замърсителят плаща“

16:41 | 26.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Габровският административен съд обяви за неправомерно определената такса „смет“ в общината и отмени разпоредбата за размера ѝ според данъчната оценка за имота, съобщи Българската стопанска камара.

Съдът отмени разпоредби за определяне на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Габрово, които предвиждат размерът на такса „битови отпадъци“ да се определя пропорционално върху данъчната оценка на имота. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Делото е образувано по жалба на „ИСА – Стопанска камара“ – Габрово, тъй като при приемането на общинската наредба тя не е била придружена с мотиви и методика за определяне на размера на такса „битови отпадъци“, което е в нарушение на Закона за местните данъци и такси и Закона за нормативните актове. Проектът с новите тарифи не е бил подложен и на обществено обсъждане.

Габровският административен съд споделя становището на Стопанска камара-Габрово, че в проекта липсва информация какви финансови средства ще бъдат необходими за прилагането на новата уредба, нито са посочени очакваните резултати от приложението.

В решението на съда се отбелязва, че „таксите, за разлика от данъците, са средства, които се заплащат от задължените лица за ползването на конкретна услуга, която следва да има определена стойност, затова и законодателят обвързва техния размер с цената на конкретната услуга”.

Съдиите са категорични, че данъчната оценка не може да бъде основа за изчисляване на дължимата такса.

“Тя има отношение само към определяне на данъка за недвижими имоти. Когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет”, пише в решението на съда.

Оттам уточняват, че за да се стигне до приложението на общинската разпоредба трябва да се докаже, че действително е невъзможно да се установи количеството на битовите отпадъци“.

Според съда обаче това противоречи на Закона за местните данъци и такси, в който се посочва, че основата за изчисляването на този вид такса може да е данъчната оценка на имотите.

Ръководството на Стопанска камара-Габрово се надява решението на съда да провокира промяна в наредбата, при която да бъдат прилагани съвременни методи при администрирането на процесите в общината, така както се прави в напредналите европейски държави.

От БСК припомнят, че България остава единствената страна в ЕС, в която такса „битови отпадъци“ не се определя на база европейския принцип „замърсителят плаща“ (т.е. според количеството отпадъци), а върху данъчната оценка на имота или балансовата стойност на активите, въпреки че това изискване е заложено в Закона за опазване на околната среда.

“Определянето на такса „битови отпадъци“ на база данъчна оценка на имота или балансова стойност на активите се превръща във втори имотен данък, посочват от БСК и дават за пример високотехнологични предприятия със скъпо оборудване, които са „наказвани” да плащат в пъти по-голяма такса „битови отпадъци“ заради по-високата балансова стойност на активите им.

Освен това общинските администрации (вкл. тази в Габрово) определят различни основи и размери на такса „битови отпадъци“ за различните видове потребители.

От стопанската камара са на мнение, че съществува пряка дискриминация по имуществен признак – според вида и големината на имота.

“Една и съща услуга се предоставя при различни условия, според вида на ползвателя (граждани и фирми), не се прави разлика между “битови” (от човешката дейност) и “промишлени” (от производствената дейност) отпадъци, коментират от БСК и дават за пример общини, в които едно предприятие покрива 50-70% от приходите от такса „битови отпадъци“ при персонал 600 души и население над 50 000 души в общината.

По този начин разходите на фирмите за такса „битови отпадъци“ на едно лице варира от 8 до 10 000 лева, като отчетените количества в различните общини започват от 7 до 2285 кг за жител.

В БСК преценяват, че така липсват стимули за ефективно оползотворяване и намаляване на количеството на отпадъците, защото не се отчитат реално на фирмено, общинско и национално ниво. Не може да се прогнозират и реално количествата изхвърлен боклук, за да се планира тяхната преработка в съоръженията за третиране на отпадъци.

Стойността на услугата е „откъсната“ от реалните разходи, пресмятат от бизнеса.

Ръководството на Стопанска камара-Габрово е убедено, че определянето на такса „битови отпадъци“ според количеството ще намали обема генерирани отпадъци, ще стимулира разделното им събиране, ще оптимизира разходите за тяхното събиране, транспортиране, депониране и обработка.

Само преди дни стана ясно, че Европейската комисия смята да предприеме регламент за намаляване на депонираните отпадъци до 10% от произвежданата смет при положение, че в момента на склад отиват 70% от боклука.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още