IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Безлов: 10% ръст на пазара на легални цигари означава повече събрани акцизи

Държавата губи около 400 млн. лева от контрабанда на горива, заяви експертът

11:55 | 19.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Безлов: 10% ръст на пазара на легални цигари означава повече събрани акцизи

С около 10% се е увеличил пазарът на легални цигари, което е много голям процент за България. Това коментира в интервю за в. „24 часа“ Тихомир Безлов,  експерт в Центъра за изследване на демокрацията.
Запитан каква част от пазара на тютюневи изделия е нелегален, той обяснява, че данните се променят през годините.

През 2010 г. контрабандните цигари са с дял 40-45% и 15 000 човека са печелели от разпространението. Имало е и периоди, в които те са били силно ограничавани, като втората половина на 2011-а, когато спадат до 15-17%. При политическите сътресения през 2013 и 2014 г. незаконни са около една трета от потребените тютюневи изделия.

„Преди декември 2014 г., когато митниците и МВР влязоха в местата, където се произвеждаха нелегални цигари, говорехме за тютюневи изделия на стойност между 350 и 400 млн. лева, в зависимост от времената“, допълва той.

По негова оценка 10% повече цигари на легалния пазар е доста важно число, защото между 12 и 14% от държавния бюджет се формират от акцизи и ДДС върху цигарите.Това е безспорно постижение, смята експертът.

За ръста на легалния пазар той се позовава и данните на цигарените компании, както и на проучвания на празни опаковки, изхвърлени на боклука. Според тези данни опаковките без бандерол са паднали от около 20% на 12-13%. Това ни дава основание да говорим, че има рязко подобрение за първите шест месеца на годината, допълва Безлов.

Той коментира още, че държавата губи около 400 млн. лева от контрабандата на горива. По негови изчисления за около 40% от дизела не се плащат ДДС и акцизи. Част от това гориво се отклонявало от корабите, които са освободени от акцизи и ДДС, за транспортни, строителни фирми и земеделски фирми.

По думите му тези горива влизат също и на пазара в Черноморския регион. След това парите се узаконяват чрез инвестиции в имоти, включително и в България. „Което е проблем за страната ни, защото няма много възможности да им влияете, а после виждате как възникват едни редици от хотели, пък вие се чудите как е възможно това да става, при положение че нямат възвръщаемост. Ако се направи елементарна сметка след колко години тези хотели ще се изплатят, ще се окаже, че няма икономическа логика в подобни инвестиции“, казва Безлов.

Той уточнява, че е по-точно да се говори не за контрабанда, а за  незаконен пазар на акцизни продукти, защото част от нелегалните горива, цигари или алкохол не идват отвън, а са в България, но просто не се плащат ДДС и акцизи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още