IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Младенов: Брюксел може да ни спре еврофондовете без пенсионна реформа

Фокусът ни е човекът, който се пенсионира, а не стабилността на системата, обясни действията на БСП червеният депутат Георги Гьоков

08:41 | 01.10.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Младенов: Брюксел може да ни спре еврофондовете без пенсионна реформа

Не изпълняваме препоръките на европейските институции за пенсионната реформа и Брюксел ще ни накаже за това, коментира в ефира на БНТ бившият министър на социалната политика Тотю Младенов. Той намекна, че е възможно и спиране на европейски фондове като един от начините ЕК да принуди страната ни да извърши необходимите реформи.

Спирането на пенсионната реформа, започната от ГЕРБ, ще бъде катастрофа за системата, смята още Младенов.  Той цитира доклад на Световната банка, според който след десет години на всеки 100 пенсиониращи се на пазара на труда ще влизат 64 млади хора.

В момента това съотношение е 120 души, влизащи на пазара за труда, на всеки 100 пенсиониращи се. Ако бъде замразено увеличаването на пенсионната възраст и бъде върнато ранното пенсиониране, обричаме на ниски пенсии сегашните и бъдещите пенсионери, убеден е той.

За Младенов целта на политиката на БСП в областта на пенсионната система е „да се харесат на избирателите и да решат някои проблеми в заетостта”. Резултатът обаче ще е непрекъснато растящ дефицит в осигурителната система, коментира още той.

Според депутатът от БСП Георги Гьоков, който също участва в дискусията, целта на неговата партия е да постави в центъра човека, който се пенсионира, а не стабилността на пенсионната система. Според него има много участници в различните социални програми на правителството и за увеличение дори с 1 лев на плащанията, са необходими милиони в бюджета. Той даде пример, че коледни добавки за пенсионерите "до 200 лева ще коства 30 млн. лева за бюджета".

Всички средства, които са необходими за социалните мерки на правителството - увеличаване на минималната работна заплата и възможна индексация на пенсиите преди 1 юли, ще бъдат включени в бюджета за 2014 година. „Има възможност за намаляване на разходите, което ще донесе нужните средства”, смята той.

Бившият социален министър Тотю Младено, сега депутат от ГЕРБ, коментира, че неговата партия ще участва в дебатите за Бюджет 2014 само, ако управляващите осигурят кворум в Народното събрание. При липса на кворум ще бъде ясно, че парламентът не може да работи и трябва да бъде разпуснат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
Тотю да не се оправдава за всичко с ЕС. Увеличиха годините за пенсиониране и не знам колко хора от моето поколение ще видят пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
panterata na pop fol
преди 10 години
е че я да видим колко са работещите и колко пенсионерите над 65 годишна възраст.тази аритметика въобще не е вярна.напротив сегашните пенсионери след 10 години при тази политика сигурно съотношението ще е 100 работещи към 10 които имат право на пенсия при условие че са работили до 65 без прекъсване.не ги виждам много трудещи се хора след 55.това означава че възрастни хора ще има ама пенсии ще се дават на малко така че моля с тези препоръки от европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Той даде пример, че коледни добавки за пенсионерите "до 200 лева ще коства 30 млн. лева за бюджета".===================================================================Неясно е написано, затова има грешни коментари. Добавки мейби, джаст мейби, за пенсионерите с пенсии ДО двеста лева. А не че ще им дадат ПО двеста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
993
преди 10 години
"Според депутатът от БСП Георги Гьоков, който също участва в дискусията, целта на неговата партия е да постави в центъра човека, който се пенсионира, а не стабилността на пенсионната система."Господи, колко мъка има по този свят, Господи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ДО 200 лв. Така се изрази. Смятай колко 200 левки ще има за 30 мил:)) повечето ще са около 10-20 лв сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ще спрат еврофондовете на най-верния си "член"??? - малкото лошо е добро, а голямото лошо е нормално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
zdravko1
преди 10 години
Колкото и дa се фокусирaш върху човекa, когaто системaтa се срути, кaквa ползa от фокусирaнето? Друг е въпросa, че нaшaтa пенсионнa системa, си е чистa пирaмидa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
IQ96
преди 10 години
Мисля, че "в центъра" трябва да е човека, а не човека който се пенсионира. Вярно че всички се надяваме да се пенсионираме (аз-не), но по-добре е работещият да е по-добре, щото без него и пенсионера ще е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още