Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Т. Младенов: Брюксел може да ни спре еврофондовете без пенсионна реформа

Фокусът ни е човекът, който се пенсионира, а не стабилността на системата, обясни действията на БСП червеният депутат Георги Гьоков

Не изпълняваме препоръките на европейските институции за пенсионната реформа и Брюксел ще ни накаже за това, коментира в ефира на БНТ бившият министър на социалната политика Тотю Младенов. Той намекна, че е възможно и спиране на европейски фондове като един от начините ЕК да принуди страната ни да извърши необходимите реформи.

Спирането на пенсионната реформа, започната от ГЕРБ, ще бъде катастрофа за системата, смята още Младенов.  Той цитира доклад на Световната банка, според който след десет години на всеки 100 пенсиониращи се на пазара на труда ще влизат 64 млади хора.

Още по темата

В момента това съотношение е 120 души, влизащи на пазара за труда, на всеки 100 пенсиониращи се. Ако бъде замразено увеличаването на пенсионната възраст и бъде върнато ранното пенсиониране, обричаме на ниски пенсии сегашните и бъдещите пенсионери, убеден е той.

За Младенов целта на политиката на БСП в областта на пенсионната система е „да се харесат на избирателите и да решат някои проблеми в заетостта”. Резултатът обаче ще е непрекъснато растящ дефицит в осигурителната система, коментира още той.

Според депутатът от БСП Георги Гьоков, който също участва в дискусията, целта на неговата партия е да постави в центъра човека, който се пенсионира, а не стабилността на пенсионната система. Според него има много участници в различните социални програми на правителството и за увеличение дори с 1 лев на плащанията, са необходими милиони в бюджета. Той даде пример, че коледни добавки за пенсионерите "до 200 лева ще коства 30 млн. лева за бюджета".

Всички средства, които са необходими за социалните мерки на правителството - увеличаване на минималната работна заплата и възможна индексация на пенсиите преди 1 юли, ще бъдат включени в бюджета за 2014 година. „Има възможност за намаляване на разходите, което ще донесе нужните средства”, смята той.

Бившият социален министър Тотю Младено, сега депутат от ГЕРБ, коментира, че неговата партия ще участва в дебатите за Бюджет 2014 само, ако управляващите осигурят кворум в Народното събрание. При липса на кворум ще бъде ясно, че парламентът не може да работи и трябва да бъде разпуснат. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
преди 5 години
Няма профилна снимка
Тотю да не се оправдава за всичко с ЕС. Увеличиха годините за пенсиониране и не знам колко хора от моето поколение ще видят пенсия.
0
 
1
 
7
преди 5 години
е че я да видим колко са работещите и колко пенсионерите над 65 годишна възраст.тази аритметика въобще не е вярна.напротив сегашните пенсионери след 10 години при тази политика сигурно съотношението ще е 100 работещи към 10 които имат право на пенсия при условие че са работили до 65 без прекъсване.не ги виждам много трудещи се хора след 55.това означава че възрастни хора ще има ама пенсии ще се дават на малко така че моля с тези препоръки от европа
0
 
6
 
6
преди 5 години
Няма профилна снимка
Той даде пример, че коледни добавки за пенсионерите "до 200 лева ще коства 30 млн. лева за бюджета".
===================================================================
Неясно е написано, затова има грешни коментари. Добавки мейби, джаст мейби, за пенсионерите с пенсии ДО двеста лева. А не че ще им дадат ПО двеста.
1
 
22
 
5
993
преди 5 години
Няма профилна снимка
"Според депутатът от БСП Георги Гьоков, който също участва в дискусията, целта на неговата партия е да постави в центъра човека, който се пенсионира, а не стабилността на пенсионната система."

Господи, колко мъка има по този свят, Господи...
2
 
11
 
4
deant до: Nikola666
преди 5 години
ДО 200 лв. Така се изрази. Смятай колко 200 левки ще има за 30 мил:)) повечето ще са около 10-20 лв сигурно.

Още от Бюджет и финанси
Аврамова: АПИ спря продажбата на месечни електронни винетки за превозвачите