Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Т. Тошев: В началото на 2019 г. вероятно ще има лек ръст по лихвите по ипотеките

Със сигурност влизането в механизма ERM II и след това в еврозоната ще доведе до намаляване на рисковата премия, коментира директорът на "Кредит Център"

гледано: 2863   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Със сигурност влизането в механизма ERM II и след това в еврозоната ще доведе до намаляване на рисковата премия, която се използва при определяне на лихвите по кредити. От друга страна обаче не съм толкова голям оптимист, че ще видим веднага и намаляване на лихвите по кредити. Това каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Причината е, че това, което се случва на световните пазари и в световната икономика, очертава обратната тенденция, обясни гостът. "Преди около година лихвите в САЩ започнаха да нарастват. В момента там са около 4,5-5,5%. Тоест, ние теглим в момента кредити с по-ниски лихви от американците". 

"Обикновено след около година, година и половина, тази тенденция се прехвърля и в Европа. Очакванията са, че и в Европа в началото на следващата година най-вероятно ще видим леко повишение на лихвените нива по ипотечни кредити. Това може да убие този ефект и ентусиазъм, че ще видим по-ниски лихви заради влизане в чакалнята на еврозоната".

Лихвите и в България в момента са ниски в сравнение с това, което бе преди кризата и все по-често виждаме, че те се доближават до средноевропейските лихвени нива, отбеляза събеседникът. "Има страни, едни от най-големите икономики в Европа, където лихвите са доста по-ниски и когато се мерим с тях нещата изглеждат доста зле. Но лихви между 3 или 4%, каквито са в момента в България, все по-често при конкретните сделки, особено при хора, които теглят кредити в големите градове и са с доходи над средните, все повече се доближават до 3%".

"Със сигурност ще има ефекти от присъединяването на България към еврозоната и аз съм категоричен, че ще е полезно това", допълни Тошев. "Дългосрочно ще имаме възможността да ползваме евтин банков ресурс, регулацията, която идва от Европейската централна банка, достъпът и работата на пазарите в еврозоната - всичко това са плюсове, които неминуемо ще доведат до по-голяма сигурност, по-голямо доверие към системата и дългосрочно лихвите ще стоят по-ниски и ще доближават тези по-ниски нива, които се случват в цяла Европа".

Целият разговор вижте във видеото

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите - тук.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
7
 
3
преди 9 месеца
А аз още продължавам да следя с нестихващ интерес кое балонче ще се пръсне първо, това на децентрализираните криптовалути или това на кретено-масонският капитализъм с банките.
3
 
9
 
2
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
успокоих съ!
статиес за еврозоната, шенгеня и т.н. -НАЛИЦЕ!
ЧЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРОПЕСНЕ...ДНЕСКА
2
 
24
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Лихвите тръгват нагоре не в началото на 2019, а още тази година есента. Освен това няма да има никва чакалня, никво евро, никъв Шенген. Политическото говорене по този въпрос цели само да поддържа имотния балон, на който се крепи държавата. Всички медии, всички социолози и журналистчета купени от мутрата - бандит и оня дебелият са впрегнати да говорят само за цветя и рози, а реално навсякъде в държавата е само тръни. Няма как да си постелеш тръни, а да искаш да спиш на пух.

Още от Бюджет и финанси
Платежият баланс и преките инвестиции ще са във фокуса на седмицата