IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тамаш Хак-Ковач: Бъдещето на банките е в дигитализацията

Как ще се провизира кредитният риск след пандемията коментира в първото си телевизионно интервю Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор на Банка ДСК

14:00 | 23.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Банка ДСК</em></p>

Снимка: Банка ДСК

Бъдещето на банките е в мобилния телефон, а добрата новина е, че има голям потенциал в България за развитие в тази посока. Това заяви в първото си интервю за българска телевизия, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, Тамаш Хак-Ковач, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Банкерът цитира независимо проучване, което сравнява банките в над 250 държави. От него се разбира, че нивото на използване на дигитални услуги в България е два пъти по-ниско, отколкото в Централна и Източна Европа  и прогнозира бъдеще на дигиталните услуги.

„Вече сме във втората вълна на пандемията и това ще забави икономическото възстановяване. Вероятно ще достигнем нивото на БВП отпреди пандемията не през следващата година, а по-следващата година“, е мнението на Тамаш Хак-Ковач.

Банкерът определя следващата година като годината на клиента. „Ще има по-малко търсене, но от страна на банките ще има силно предлагане и желание да отпускаме колкото е възможно повече кредити“, очаква той.

По отношение на мораториума в България Тамаш Хак-Ковач изрази мнение, че той не е необходима мярка, тъй като е сравнително лек. По думите му като цяло мораториумът не е добър инструмент за банковата система, тъй като прикрива проблема.

„Виждаме, че няма проблем с корпоративните клиенти и лизинга, а проблемите с изплащането на задълженията в туристическата индустрия лесно могат да бъдат разрешени“, категоричен е главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

Според него между 11% и 20% от кредитополучателите, излезли от мораториума, са изложени на риск.

Тамаш Хак-Ковач обаче подчерта, че в Банка ДСК е много нисък делът на клиентите, които са поискали да се възползват от мораториума, и по отношение на системния риск „това не представлява съществен проблем“.

„Има три фактора, които оказват влияние върху поведението на банките: капитал, ликвидност и рисков апетит. В България всички фактори имат положително влияние, което води до по-голямо предлагане, а по-голямото предлагане винаги води до ценови натиск върху пазара и кредитирането. Затова лихвите по кредитите не само, че не се увеличават заради пандемията, а намаляват“, коментира банкерът.

Тамаш Хак-Ковач допълни, че не вижда политическа или макроикономическа опасност за риск апетита на пазара.

„Като цяло следващата година няма да се различава от настоящата. Тази година вървяхме надолу, а следващата ще се изкачваме нагоре. Ролята на банките в икономическото възстановяване винаги е една и съща - определя се от кредитирането“, каза още главният изпълнителен директор на Банка ДСК.

Какви са тенденциите при банкирането? Какви нови технологии ще навлизат в банките? Как ще се провизира кредитният риск и каква ще бъде политиката на ЕЦБ като реакция на пандемичната криза?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още