IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TBI Bank увеличи капитала си с 8,2 млн. лева

По този начин основният капитал на дружеството достигна 78,6 млн. лв.

10:21 | 17.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;TBI Bank</em></p>

Снимка: TBI Bank

TBI Bank увеличи капитала си с 8,2 млн. лева, след като преди това получи разрешение от БНБ и акционерите внесоха сумата.

Увеличението  на капитала беше официално вписано в Търговския регистър на 10 август 2015 г.

Така основният капитал на дружеството достигна 78,6 млн. лв. Увеличението на капитала ще позволи на банката да поддържа висок ръст в потребителското и целевото  финансиране на граждани и да навлезе още по-агресивно в сегмента на малките и средни предприятия.

„Стратегията на TBI Bank е да преоткрива банкирането на дребно и предлага алтернативно банково обслужване, бързи услуги и гъвкави продукти за гражданите. Основен фокус в нея са сегментите „банкиране на дребно”, „микро, малките и средни предприятия” в България,  за които бихме искали да се превърнем в предпочитан  „бизнес партньор”. Вярваме, че можем   да  постигнем тази цел, като предлагаме добро обслужване, качествени продукти  и разбира се бързи услуги, което е наше конкурентно предимство“, коментира Цветан Петринин, председател на Управителния съвет на банката.

„В  този контекст е съвсем естествено акционерите да  вложат допълнителен  финансов ресурс и да увеличат собствения капитал на банката, за да можем да генерираме нов бизнес, да увеличим портфейла от потребителски кредити и да разширяваме по-агресивно бизнеса си в сегмента на малките и средни предприятия и земеделските производители", казва още  Петринин.

Увеличението на капитала е четвъртото поред, което TBI Bank осъществява в рамките на последните две години. През есента на 2013-а тя увеличи основния си капитал с 5  млн. лв., които след разрешение от БНБ бяха внесени от холандския холдинг TBIF Financial Services B.V., едноличен собственик на акционерния капитал на банката.

Укрепването на капиталовата база на институцията е в съответствие със заявената от мениджмънта ѝ стратегия за разширяване на пазарното присъствие. Със 17,5 млн. лв. печалба за 2014 г., банката се нарежда в групата на 13-те български банки, приключили много успешно годината с печалба над 10 млн. лв. Основният капитал на TBI Bank е 70,4 млн. лв. към края на 2014 г. Собственият капитал е 70,3 млн. лв. към същата дата.

Активите на TBI Bank са на стойност 480 млн. лв.  към края на 2014 г., от които  286 млн. лв. са потребителски  заеми и кредити за малък и среден бизнес. Към същата дата, привлечените депозити от клиенти са в размер на  387 млн. лв. Коефициентът на ликвидност на Банката към края на годината е 40,15%,  при  средно за българската банкова система от 30,12%.

ТBI Bank е собственост на регистрираното в Холандия дружество ТBIF Financial Services B.V. което оперира на българския пазар от 2002 г. и притежава добре познатите на българския потребител брандове  TBI Credit, TBI Leasing, TBI Rent.

През юли 2011 г. холандският холдинг придоби акциите на словенската NLB Banka Sofia, която ребрандира като TBI Bank. Три години след старта си тя се нарежда сред най-добрите български банки, които са получили високи отличия за управление, ефективност и рентабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още