Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Тенденцията за понижение на лихвите по депозитите е продължила и през май

На месечна база много от средните лихвени нива се запазват от април, показва банковата статистика

Тенденцията за понижение на лихвите по депозитите е продължила и през май

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News.jpg

Лихвите по депозитите на новите договори, които фирмите и домакинствата са направили през май, намаляват нивата си без изключение на годишна база, а на месечна много от тях остават непроменени от април, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Лихвени проценти по нов бизнес

За една година средната лихва по спестяванията на домакинствата с договорен матуритет в левове намалява с 0,06 пр.п. до 0,10%, а по тези в евро – с 0,08 пр.п. до 0,09%. В сравнение с април средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се променя незначително, а по тези в евро се понижава с 0,02 пр.п.

При фирмите средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове през май в сравнение с година по-рано се понижава с 0,14 пр.п. до -0,05%, а по тези в евро остава почти без промяна на ниво от 0,02%. В сравнение с април средната лихва по спестяванията с договорен матуритет в левове спада с 0,07 пр.п., а по тези в евро се увеличава с 0,08 пр.п.

      ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Лихвени проценти по салда

През май средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите на домакинствата в левове и в евро спрямо в сравнение с година по-рано се понижават с 0,01 пр.п. до 0,01%.

При спестяванията с договорен матуритет в левове средната лихва спада с 0,05 пр.п. до 0,20%, а по тези в евро – с 0,06 пр.п. до 0,17%. В сравнение с май 2019 г. средният лихвен процент по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове се повишава с 0,27 пр.п. до 0,33%, а по тези в евро – с 0,53 пр.п. до 0,60%.

                                               ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

В централната банка отчитат, че средната лихва процент по овърнайт-депозитите на бизнеса в левове през май спада с 0,01 пр.п. до 0,00% на годишна база, а по тези в евро – с 0,02 пр.п. до -0,01%. За една година средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,03 пр.п. до 0,09%, а по тези в евро остава почти без промяна на ниво от 0.15%.

                                ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

През май 2020 г. основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, като запазва нивото си в сравнение с май 2019 г. и с април 2020 година, посочват от БНБ.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през май 2020 г. e -0,68%. Спрямо май 2019 г. той намалява с 0,22 процентни пункта (пр.п.), а в сравнение с април 2020 г. остава без промяна.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през май е 0,20%. В сравнение с година по-рано той намалява с 0,28 пр.п., а спрямо април 2020 г. запазва нивото си.

                                            ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ


 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството