IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Банковите услуги на гише ще стават все по-скъпи

Тъй като повечето банки не плащат лихви върху спестените средства, хората държат парите си в обикновени разплащателни сметки, твърди кредитният консултант

13:14 | 17.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички услуги, които ползваме на гише в банков офис, с банков служител, ще стават все по-скъпи. За това предупреди в ефира на БНР Тихомир Тошев, кредитен консултант и изпълнителен директор на „Кредит център“.

По думите му темата се обсъжда и на ниво ЕС, тъй като тази тенденция към повишение не е само в България, но пък тя се усеща най-рязко именно в по-бедните страни като нашата.

Според Тошев на голяма част от банките таксите за онлайн банкиране са минимални, а има и доста операции без такси.

„Преди години Европейският парламент забеляза, че банковите такси нарастват в доста различни страни, тогава се въведе евродиректива, която след това се обърна в закон, който се прилага и у нас. И сега всяка една банка в ЕС е длъжна да предлага на потребителите банкова сметка с обикновените, стандартни операции, като таксите са фискирани около средните за пазара и които са обявени на сайта на БНБ“, обясни кредитният консултант.

Той добави, че има инфлация, а самият разход да се поддържа офис нараства и заради това в следващите години ще виждаме как банките ще оптимизират клоновата си мрежа. 

Относно срочните депозити Тошев посочи, че банките, които предлагат такива депозити, вече са много малко, а повечето изобщо са премахнали тази възможност.

„Всички големи банки нямат лихви по депозитите. Банките са пълни с пари. Тъкмо бяха позаглъхнали последиците от предишната световна финансова криза и се появи COVID кризата, която въпреки че не е толкова тежко финансова, пак събуди спестовни настроения. В момента българите държим над 62 милиарда лева в банките, а на банките това им е разход. Раздадените кредити са 28 милиарда лева. Другите пари тежат на банките, затова те не плащат лихви по депозитите. За свръхналичности банките въведоха такси – ако вие сте спестили над 400 хил. лева, банката ви взема и такса“, припомни Тошев.

Той подчерта, че тъй като повечето банки не плащат никакви лихви върху спестените средства, хората си държат парите в обикновени разплащателни сметки.

Въпреки че депозитите се увеличават, много малка част от българите успяват да спестяват, коментира още кредитният експерт.

„Малките депозити намаляват и се теглят. Масовият българин не може да заделя и даже харчи част от заделеното. Около 20% от българите са тези, които забогатяват и трупат повече депозити. 80% по-скоро са в другата част, където им се налага дори да харчат част от малките си спестявания“, обясни той.

Експертът отбеляза още, че извън традиционната форма на инвестиция в недвижим имот, много хора вече започват да се оглеждат и за други инструменти, с които да защитят парите си срещу инфлацията: злато, взаимни фондове, застраховки живот с инвестиционен характер, допълнително пенсионно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
имат си хора в парламента, кво дуго очакваш от лобисти и корумпирани типчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
To те от години банките се мъчат да разкарат "излишния" персонал. Преди вече доста години, карах стаж в една банка (скучна работа), имаше една баба, която идваше, теглеше си парите от банкомата и ги внасяше отново на касата. От там всеки път й обяснявали, че няма нужда, но тя искала да види, че тия пари ги имало преведени. И това го прави в една и съща сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
ми тя печалбата е основно от такси. Те и такситата вдигнаха, така че е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Yanis83
преди 2 години
Такса извлечение банкова сметка 30лв.за 2 листа а4. Интересното е,че постоянно се хвалят с колко им се е увеличила печалбата,но същевременно повишават таксите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Защо? Не може ли всички услуги, които не ти трябват да са евтини, а всички услуги, които ти трябват да са още по-скъпи. Така няма нужда да се вдигат лихвите. Може обаче таксите да станат проценти на сумите. Лихвите ще се вдигнат, но само за кафевите, за зелените лихвите ще стават и отрицателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нали... но все пак няма да имаме избор дали да ви ползваме скапаните услуги или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Тошев банковия бизнес не може да вдига до безкрай таксите защото цялата система работи на принципа на лихвите и цената на парите ,докато в момента лихвите са или нулеви или отрицателни а за ипотечните кредити за жилища са ниски .Банките не могат да продължат да оперират в среда на такива ниски лихви и такава огромна инфлация затова и лихвите ще се вдигат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още