Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Тихомир Тошев: Ниските лихви повишават интереса към кредитирането

Средният размер на ипотечния заем в столицата е около 130 хил. лв.

Тихомир Тошев: Ниските лихви повишават интереса към кредитирането

Снимка: Pixabay

През тази и миналата година интересът към кредитирането е  изключително силен. Тенденцията е породена главно от спада в лихвените нива, който започна още от 2015 г. и в момента е в своя пик. Това коментира в ефира на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той добави, че при ипотечните заеми нивата на лихвите са между 2,75% и 3,3%, което е исторически ниско ниво.

Още по темата

Експертът уточни, че при потребителското кредитиране повечето страни в Европа са с по-високи лихви, в сравнение с България.

Тошев посочи още, че  средният размер на ипотечния кредит в столицата е около 130 хил. лв., което се обуславя главно от  по-високите цени на имотите в София. Потребителските заеми пък са най-често в диапазона между 8000 и 15000 лв.

Заедно с интереса към банковите заеми нараства и обемът на лошите кредити. Според Тихомир Тошев ръстът на необслужваните заеми е нараснал с над 20% през последните години. Той обясни, че най-често проблеми с изплащането на кредитите се появяват през втората-третата година от получаването му,

Относно ниските лихви по депозитите, експертът коментира, че е по-разумно хората да мислят и за други варианти за инвестиции, тъй като ниските лихви в комбинация с инфлацията „изяждат“ част от спестяванията ни в банките. Въпреки това обаче се наблюдава сериозен ръст на депозитите, като в момента те са близо 55 млрд. лв.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
10
 
1
преди 1 година
Правилния коментар, е ниските лихви надуват балона в цените на жилищата в България. Само, че това Тошев, не е разумно да го кажеш, щото все пак си управител на компания за раздаване на кредити.

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври