IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Тази година ще е рекордна за търсенето на ипотечни кредити

Лихвите по заемите стигнаха дъното след изтичане на промоционалните оферти, посочи кредитният консултант

13:49 | 10.08.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Тихомир Тошев: Тази година ще е рекордна за търсенето на ипотечни кредити

По думите му сегашните лихви са двигател на пазара на недвижими имоти. "Ще имаме най-силната година", заяви той. 

Експертът потвърди, че от началото на годината има рекорди в отпускането на ипотечни кредити в България.

„Главната причина за засиленото търсене на ипотечни заеми е, че много хора искат да притежават жилището, в което живеят“, коментира Тихомир Тошев. Той посочи, че около 70% от покупките са с такава цел, а около 20% от сделките са с цел инвестиция.

Кредитният консултант обясни, че през последните месеци паричният пазар е много интересен и заради големия ръст на депозитите.

„Заради коронавируса хората се настроиха отново в посока спестяване. Банките се напълниха с пари, ликвидността е много голяма. Търсенето на кредити е голямо, но не чак толкова, колкото ръста на депозитите“, пресметна Тошев.

Според него повишението на лихвите в потребителските кредити не трябва да ни притеснява, тъй като „това е просто спиране на летните промоции".

По думите му изтичането на промоционалните оферти води до връщането на старите оферти и лек ръст на лихвите по потребителските кредити. Тошев посочи, че „при ипотеките се вижда, че те не растат“.

"Октомври и ноември банките пускат най-добрите промоции. В края на годината ще видим спад на лихвите, най-вероятно и при потребителските, и при ипотечните. Той ще бъде малък, защото лихвите стигнаха дъното в България", каза още кредитният консултант.

Тихомир Тошев подчерта, че в края на годината винаги има най-силно търсене на кредити, както и че пазарът се променя заради високата ликвидност.

"Банките имат над 65 млрд. лв. събрани и около 26 млрд. лева раздадени кредити. Много пари стоят в банките. Конкуренцията е голяма и ако искате да привлечете част от хората, които желаят да получат кредит в момента, единственият начин е да ги привлечете с по-ниски лихви. Лихвите са достигнали едно дъно, тъй като са много близки до европейските", обясни още кредитният консултант.

А относно това дали всичко ще поскъпне с въвеждане на еврото в България, Тошев е категоричен, че това няма как да се случи.

"Няма да поскъпне всичко. Най-вероятно цените на част от хранителните продукти ще се вдигнат леко. Във всички страни, в които това се е случило, се вижда, че от шест до девет месеца цените се връщат", даде пример с Гърция и Литва Тошев.

Какви са тенденциите на финансовия пазар? Каква е причината за ръста на ипотечния пазар? Кой купува жилища?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Още един изгладнял и заслабнал банкер сънува балъци набутващи се с банкови ипотечни кредити. При пандемия, несигурност в работата и плаващи лихви по усмотрение на мързеливи банкери ви трябват доста *** г-н Тошев, наистина доста. Предлагам да почнете да рекламирате из ромските махали как чрез гурбет в чужбина всеки ром може да си купи мечтано жилище чрез ипотека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Математиката излиза само когато кредитора/лихваря /е на печалба.Сценария с който лихваря плаща на този който взима дълга е част от научната фантастика и само в главите на тези които си мислят че могат изобщо да прецакат банката .В момента най голямата заблуда е че инфлацията ще изяде кредита ,НО най-важното е че този момент ще е твърде кратък.Всички банки нарочно изчакват с вдигането на лихвите за да може да са сигурни че инфлацията е стабилна и тогава започват със събирането на банкерски език -сиреч разбирах вдигане на лихвените проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Залозите за растящи лихви са болезнени, но това не значи, че лихвите няма да скачат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Varfor
преди 2 години
Другото, което не разбирам е стратегията да се купуват имоти, които ще се дават под наем. На кого? За 2020-а населението в София е нямало с близо 20 хил. души.Очаква се 2021-а положението да е сходно. Механичият прираст през последните години е в низходяща посока и последните 3-4 години направо липсва. Не знам дали ще е тази година, но до 2-3 ще е много весело, защото твърде много хора започнаха да си правят криви сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Не знам кой луд тегли ипотека за кутийки, които често са надценени с поне едно 25%, да не кажа и повече.И като се вдигне лихвата след някой друг месец или година, 2008-а ще изглежда като детска игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
зависи колко нови пари напечатат... като нищо може да излезе сметката и математиката накрая... това което обаче никой не вкарва в изчисленията , а може би и няма как да го вкара... че ще ви струва и поне едно дете! ... а имам и познати дето теглиха на времето кредит в швейцарци... на тях им струваше две деца :)... чак на 40 избозиха от кредитите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Лихвата по ипотечния кредит е кукичката на въдицата ,за която да закачат желащите за "мечтания дом","собствен дом" и куп още психологически термини от рекламите за ипотеки.Конкрентно в настоящата ситуация важна е не лихвата ,а какъв размер дълг ще се вземе.При тези цени на жилищата лихвата е най-малкия детайл,въпреки че при вдигане след някоя и друга година харакирито ще е двойно понеже хем цените на имотите зверски надути хем ипотеката е с плаваща лихва и взета при дъно на лихвите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още