Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Тютюнопроизводители ще вземат догодина най-много 65% от субсидиите за 2013 г.

Секторът настоява да бъде приоритетен в новата ОСП след 2020 година

Тютюнопроизводители ще вземат догодина най-много 65% от субсидиите за 2013 г.

Снимка: Pixabay

Субсидиите за тютюн през 2017 г., които ще бъдат изплатени догодина, имат горна граница до 65% от подпомагането през 2013 г. Това коментира Мария Стефанова, експерт в агроминистерството, след съвместно заседание на парламентарните комисии по земеделие и по бюджет. Производители, преработватели и търговци на тютюн имаха среща с депутатите в сряда.

Стефанова припомни, че преходната национална помощ за тютюн е осигурена до 2020 година според еврорегламент. Там е уточнено какъв дял от даваните през 2013 г. средства ще бъдат получавани от производителите. 

Още по темата

Според регламента тези средства намаляват с 5% всяка година и до 2020 г. стигат до 50 на сто от преходната национална помощ през 2013 г. Тогава субсидиите са били над 150 млн. лева. Регламентираните 65% за 2017 година са само горна граница и точната цифра ще бъде записана в Бюджет 2018 , уточни Мария Стефанова.

Експертът припомни, че една от целите на преходната национална помощ за тютюн е пренасочването на фермерите към други култури.

Към 13 юни 2017 г. на кандидатите, подали заявления за подпомагане, са 41 318. Почти същият е броят и през 2016 г. – 41 384 кандидати.

По повод започналия европейски дебат за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Цветан Филев от Национална асоциация на тютюнопроизводителите поиска пред двете парламентарни комисии и сектор тютюн да бъде обявен да приоритетен. „България трябва да извоюва позицията приоритетен сектор за цялото селско стопанство“, каза той.

Дебатът трябва да е след 2 – 3 месеца, когато Министерството на земеделието ще има по-ясна визия, заяви председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

Според Мария Стефанова въпросът за субсидирането на тютюнопроизводството след 2020 година още не е изяснен,  тъй като Европейската комисия не е готова с визията за бъдещето на ОСП. 
 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството