IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Галев: България има много бавен напредък в ключови области

С дребната корупция се постига напредък, но в България няма нито един осъден за корупция от по-високите етажи на властта, посочи старши анализаторът на ЦИД

11:00 | 01.03.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тодор Галев: България има много бавен напредък в ключови области

Докладът на Европейската комисия за България (зимният семестър, б. ред.) има два аспекта. Добрата новина е, че тя все още е в групата на страните с т.нар. дисбаланси, но не със силни дисбаланси, с каквито всъщност са Гърция, Кипър и Италия. В тази група има и силни и по-слаби страни – Румъния, Хърватия, но и Германия. А лошата новина, е че са маркирани доста от темите, които от години са проблем в България – бедност, енергийна бедност, социално изключване, образование, изследване и иновации. За част от темите стараната, макар и бавно напредва. Това посочи като впечатляващо в доклада Тодор Галев, старши анализатор в икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според анализатора напредъка на България в коментираните теми е предимно в областта на фискалната политика, финансовия надзор, силен икономически растеж, който следва растежа на цялата еврозона. За част от проблемите според Галев ЕК не е достатъчно остра в критиките си, защото много от местните анализатори оценяват доста по-критично ситуацията в България, отколкото това е преценено в доклада.

Той обясни, че в частта си за съдебната система европейските експерти са дали изключително положително становище, както и за създаването на "новата мега антикорупционна комисия". Става дума за област с изключително много проблеми, което според анализатора означава, че в някои случаи комисията постъпва много по-политически, отколкото експертно, но пък от гледна точка на местните анализатори това не е добре за реформите в България.

Галев каза още, че Центърът за изследване на демокрацията от години се занимава с темата корупция, като категоричното му становище е, че с дребната корупция се постига напредък, особено в някои сфери от живота, които бяха станали нарицателни за това явление – Пътна полиция, КАТ. "Но в други сфери това, което се нарича гранд корупция или политическа корупция, очевидно не сме напреднали никак, смята анализаторът. – В доклада на ЕК за България се отбелязва ограничен напредък в някои от областите, каквато е и прането на пари, но и се посочва, че няма практическо приложение на законодателството. Отбелязва се, че напредъкът на България в редица ключови области е много бавен.

По отношение на образованието Галев посочи, че най-голям проблем остава липсата на взаимодействие между училищата и пазара на труда. Той добави, че в доклада се казва, че от 2007 г. насам ние имаме най-ниското ниво на безработицата, но имаме голям глад за кадри. “Кадрите, които излизат от висшите училища, не отговарят на изискванията на бизнеса”, категоричен е той.

Има ли шанс ситуацията в Евросъюза да се промени ако изберат Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС? Какво е отношението на управляващите към т. нар. румънски модел? .Защо в България няма нито един осъден за корупция от по-високите етажи на властта?

Повече от коментара вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Майтапчия, дребна корупция хахаха!Какъв напредък, какви 5 лева - кучетата си лаят, кервана си върви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още