Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Трима кандидати искат да съфинансират микрокредити от Фонд на фондовете

С ресурс от 26,4 млн. лева финансовият инструмент на Фонда ще подпомогне създаването и развитието на стартъпи и социални предприятия

Трима кандидати искат да съфинансират микрокредити от Фонд на фондовете

Снимка: Фонд на фондовете

Трима финансови посредници искат да управляват микрокредити от Фонда на фондовете, съобщиха от финансовата институция, след като отвориха офертите на участниците в състезателната процедура с договаряне за възлагане на обществена поръчка по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОПРЧР).

Още по темата

Сис Кредит АД, Микрофонд АД и Първа инвестиционна банка АД са дали предложения да участват с финансовия инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“. Той ще управлява средства от ОПРЧР в размер на 26,4 млн. лева, разделен на девет обособени позиции, с ресурс от 1 млн. лева до 6 млн. лева.

Средствата ще бъдат предоставени под формата на микрокредити, като целта на заемите е да подпомогнат създаването и развитието на стартъпи и социални предприятия.

В допълнение към ресурса, предоставен от Фонда на фондовете, финансовите посредници ще осигурят съфинансиране във всеки кредит, възлизащо на минимум 10%.

Със средствата от финансовия инструмент ще бъдат подкрепени и фирми, собственост на лица от определени уязвими групи (безработни над шест месеца, младежи до 29 години и хора с увреждания).

Предстои оценка на подадените окончателни оферти и класиране на участниците.

Освен това Фондът на фондовете започна пазарни консултации, които ще преключат на 30 април 2019 г., за избор на партньори за изпълнение на финансов инструмент „Портфейлни гаранции с таван на загубите“, финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК).

Целта на инструмента е да подкрепи отпускането на заеми и/или финансови лизинги, както на микро, малки и средни предприятия (МСП), така и на големи компании. Това ще се постигне, като Фондът предостави на съответните институции, които дават финансирането гаранции, покриващи евентуалните загуби от неплащане от страна на крайни получатели, обясниха от институцията, ръководена от Светослава Георгиева.

Прилагането на инструмента ще помогне на фирмите при търсене на достъпно като цена финансиране. Финансовият инструмент директно ще допринесе за подобряване на достъпа на целевите предприятия до външно финансиране при изгодни условия.

Кредитирането ще е насочено към фирми от почти всички сектори на икономиката, като ще акцентира в две стратегически за страната направления. Първото ще бъде насочено към проекти, свързани с иновации - Информационни и комуникационни технологии (ИКТ), фармация и биотехнологии, мехатроника, нано и чисти технологии, креативни и рекреативни индустрии.

Втората цел на схемата ще е финансиране на проекти за енергийна ефективност. Ресурсът, предоставен от Фонда на фондовете ще позволи създаването на нов портфейл в размер на минимум от 685 милиона лева – съответно 293 млн. лв. за иновации и 392 млн. лв. за енергийна ефективност.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дом на кредит или какво трябва да знаем преди да вземем жилищен заем?