Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Трима от кандидатите за банка „Виктория“ подадоха индикативни оферти

След анализ на предложенията на БАКБ, Инвестбанк и „Вабо Интернал” ще се реши кой от потенциалните инвеститори ще прави дю дилиджънс на банката

Трима от кандидатите за банка „Виктория“ подадоха индикативни оферти

Снимка: ТБ "Виктория"

Българо-американска кредитна банка (БАКБ), Инвестбанк и „Вабо Интернал” подадоха в срок индикативни оферти за покупката на 100% от капитала на ТБ „Виктория” и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката, съобщиха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) на интернет страницата на затворената финансова институция.

От покупка на дъщерното дружество на КТБ се отказват инвеститорите, обединени в консорциум между Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance, заявили интерес към покупката.

Още по темата

Предстои анализ и оценка на индикативните оферти, като на допуснатите в следващия етап на процедурата кандидати ще бъде предоставена възможност да извършат обстойно проучване (дю дилиджънс) на ТБ „Виктория” и на база на него да представят своите обвързващи оферти за покупката на 100% от капитала и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката, уточняват синдиците Кристи Маринова и Ангел Донов.

Investor.bg припомня, че при предишния опит за продажбата на финансовата институция интерес към нея имаха осем кандидата, сред които и консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д и "Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД.

На финала за купувач беше избрана Търговска банка Д, но Българската народна банка не разреши сделката, тъй като не одобри идеята банка „Виктория“ да се развива самостоятелно. Тогава централната банка посочи, че има риск не само финансовото състояние на „Виктория“ да не бъде стабилизирано в дългосрочен план, но и това да подкопае финансовата стабилност на Търговска банка Д, ако се налага постоянна капиталова и ликвидна подкрепа за „Виктория“.

КТБ придоби бившата „Креди Агрикол България“ и я преименува на ТБ „Виктория“ малко преди да фалира през 2014 г.

Продажбата обхваща 100% от капитала на финансовата институция заедно с дълговете ѝ към КТБ.

Следващият етап от процедурата за продажба на банката е дю дилиджънс и подаване на обвързващите оферти, преди да бъде избран купувач на банката. Последната дума е на централната банка.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Ръстът на жилищното кредитиране изпреварва силно този на другите сегменти