Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Търговията на дребно с рекорден спад през май

Само за месец оборотът при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е намалял с 11,4%, отчете НСИ

Търговията на дребно с рекорден спад през май

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Продажбите на дребно в България регистрират рекорден спад през май, потиснати от намаленото потребление по време на извънредното положение, свързано с коронавируса.

Оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 20,4% на годишна база, след годишен спад с 19,9% в сравнение с април. Това е и най-големият спад в търговията на дребно, откакто започва да се правят тези измервания през януари 2001 г., показват данните на Националния статистически институт.

Годишни изменения

През май 2020 г. в сравнение с година по-рано се наблюдава спад на оборота при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 33,9%), търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, (с 18%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (със 17,4%).

В НСИ отчитат по-значителен спад в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 53,2%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 24,9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 16,5%.

Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо съответния месец на предходната година

(Календарно изгладени)

Месечни изменения

Месечното намаление на оборота през май при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е с 11,4%.

Увеличение спрямо април се наблюдава при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6,5%, и при търговията на дребно с нехранителни стоки - с 2,7%.

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“

(2015 = 100)

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, най-съществен ръст статистиката отчита при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - със 75,5%, и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12,7%.

Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 5,9%.

Изменение на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Годишният процент на разходите на заемите намаля на месечна и годишна база през август