Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Търговският дефицит до август се сви малко под два пъти на годишна база

За осем месеца износът на България е за 35,230 млрд. лева и се понижава с 8,4% на годишна база, отчете НСИ

Търговският дефицит до август се сви малко под два пъти на годишна база

Дефицитът във външната търговия на България през първите осем месеца на 2020 година възлиза на 2,565 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За сравнение, в периода от януари до август 2019 година външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) беше на минус 4,743 млрд. лева, което е намаление под два пъти.

Само през август общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 430,4 млн. лева, за сравнение преди година то възлезе на 235,8 млн. лева.

Търговия със стоки на България с трети страни и ЕС - общо

За осем месеца България е изнесла стоки  на стойност 35,230 млрд. лв., което е с 8,4% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година.

През август експортът възлезе на 4,115 млрд. лв. и намалява с 15,1% спрямо същия месец на предходната година.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки от България през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Вносът от януари до август е за 37,796 млрд. лв. (по цени CIF), или с 12,6% по-малко спрямо година по-рано. Само през август импортът на стоки намалява с 10,5% на годишна база и възлиза на 4,546 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки в България през периода 2019 - 2020 година (Спрямо същия месец на предходната година)

В НСИ изчисляват, че износът на стоки от България за трети страни намалява с 11,5% в сравнение с година по-рано и е на стойност 11,990 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединеното кралство, САЩ, Сърбия, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 54,1% от износа за трети страни.
През август експортът на български стоки за страните извън ЕС спада с 25,8% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,323 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки от България за трети страни през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

През осемте месеца на тази година при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. има в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (56,1%) и „Храни и живи животни“ (14,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (54,6%).

Вносът на стоки от страни извън ЕС през периода януари - август намалява с 12,8% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 14,593 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Руската федерация, Китай и Сърбия. За една година вносът намалява с 9,6% и е в размер на 1,737 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки в България от трети страни през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - август най-голямо увеличение спрямо година по-рано е отчетено в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (66,7%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (37,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (50,4%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни от януари до август е отрицателно и е в размер на 2,603 млрд. лева. Само през август то също  е отрицателно и е на стойност 413,6 млн. лева.

Търговия с европейски партньори

От януари до юли от България за ЕС са изнесени 6,5% по-малко стоки и в НСИ изчисляват, че размерът им е 20,448 млрд. лева. Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70,4% от износа за държавите - членки на ЕС. Само през юли експортът за Евросъюза намалява с 6,4% на годишна база и е в размер на 3,277 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на износа на стоки от България за ЕС през периода 2019 - 2020 година
(спрямо същия месец на предходната година)

През първите седем месеца на тази година при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2019 г. е отбелязан в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (47,7%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (37%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (40,2%).

Вносът на стоки от януари до юли 2020 г. спада с 12,5% на годишна база и е на стойност 20,394 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия. През юли 2020 г. вносът на стоки от държавите - членки на ЕС, намалява с 15,1% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 3,120 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем  на вноса на стоки в България от ЕС през периода 2019 - 2020 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

При импорта на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - юли най-голямо увеличение спрямо година по-рано има в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (13,4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“  (55%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юли 2020 г. е положително и е на стойност 54,4 млн. лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Спасение за инвеститорите в света на ниски лихви