IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит през септември възстанови тренда на ръст

За девет месеца износът се понижи на годишна база с 1,5%, а вносът се увеличи с 7,5%, показват предварителните данни на НСИ

16:56 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България увеличи търговския си дефицит през септември, след като през август успя леко да го свие на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Салдото е отрицателно (търговски дефицит, износ FOB - внос CIF) и е на стойност 452,6 млн. лева. По цени FOB/FOB салдото също е отрицателно и възлиза на 112,4 млн. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) през третото тримесечие на тази година е на минус с 6,359 млрд. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) търговският баланс през първите девет месеца на тази година също е на отрицателна територия и достига 3,090 млрд. лева.

От януари до септември от България са изнесени стоки на стойност 39,795 млрд. лв., което е с 1,5% по-малко в сравнение със същия период на 2017 г.

През септември експортът възлиза на 4,710 млрд. лв. и намалява с 1,2% спрямо същия месец на предходната година.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

За девет месеца в страната са внесени стоки на стойност 46,154 млрд. лв. (по цени CIF), или със 7,5% повече спрямо същия период на миналата година.

Само през септември 2018 г. импортът се увеличава с 9,5% на годишна база и възлиза на 5,162 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

За първите девет месеца на тази година износът на стоки от България за трети страни намалява с 21,3% на годишна база и е на стойност 11,649 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, бившата югославска република Македония и Руската федерация, които формират 53,1% от износа за трети страни.
Само през септември 2018 г. експортът на български стоки за трети страни намалява с 8,4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,481 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

В периода от януари до септември при износа на български стоки за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, ръст на годишна база е отбелязан само в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (54%). Най-голям спад се наблюдава в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (51,4%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (39,3%).

Импортът на стоки в България от трети страни за девет месеца се увеличава с 6,1% в сравнение с година по-рано и е на стойност 16,554 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. През септември вносът на стоки в България от трети страни се увеличава с 19,1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1,932 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още