IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговското салдо на България е на минус, но дефицитът се свива с 38% за година

За девет месеца от страната са изнесени с 3,2% повече стоки в сравнение с година по-рано, а са внесени с 1,1% по-малко спрямо същия период на 2018 г.

13:44 | 12.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговското салдо на България за първите девет месеца на годината е отрицателно, но намалява с над 38% за една година, показват предварителните данни за търговията на страната, представени от Националния статистически институт. За периода от януари до септември то възлиза на 2,962 млрд. лева, като само през септември общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) пак е на отрицателна територия с 86 млн. лева.

От статистиката се вижда, че за девет месеца износът от България възлиза на 42,636 млрд. лева, което е с 3,2% повече в сравнение с година по-рано. През септември експортът е на стойност 4,728 млрд. и намалява с 1,1% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

От януари до септември в страната са внесени стоки на стойност  45,599 млрд. лв. (по цени CIF), или с 1,1% по-малко спрямо същия период на 2018 година. Само през септември импортът намалява с 6,9% на годишна база, като възлиза на 4,814 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2018 - 2019 година
(Спрямо същия месец на предходната година)

Стокообмен с трети страни

В НСИ изчисляват, че през първите девет месеца на 2019 г. изнесените български стоки за трети страни са с 3,4% повече в сравнение с година по-рано, като експортът възлиза на 13,613 млрд. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Руската федерация, Съединените американски щати и Република Северна Македония, които формират 50% от износа за трети страни. Само през септември експортът от България за трети страни намалява с 3,2% на годишна база и е в размер на 1,495 млрд. лева.

За девет месеца при износа на български стоки  за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение с година по-рано, е отбелязан в секторите „Храни и живи животни“ (43,7%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (20,4%), а най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (21,4%).

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Вносът на стоки в България от трети страни от януари до септември за една година намалява с 6,9% и е на стойност 15,387.9 млн. лева (по цени CIF).

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия.

В сравнение с преди година през септември импортът от трети страни намалява с 18,8% и е в размер на 1,574 млрд. лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, в периода януари - септември най-голямо увеличение на годишна база има в секторите „Храни и живи животни“ (24,9%) и „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (20,3%). Най-голям спад се има в  сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (30,7%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - септември 2019 г. е на минус с 1,774 млрд. лева. Само през септември то е на отрицателна територия със 78,5 млн. лева.

Търговия с ЕС

Според предварителните данни на НСИ през периода януари – август износът на България за европейските партньори нараства с 3,6% спрямо година по-рано и е в размер на 25,790 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66,5% от износа за държавите - членки на ЕС.

Замо през август износът за ЕС намалява с 4% спрямо година по-рано и е в размер на 3,160 млрд. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите девет месеца в сравнение със същия период на миналата година най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (29,9%), а най-голям спад има в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (14,2%).

Вносът на България от ЕС от началото на януари до 31 август се увеличава с 2,4% на годишна база и достига 26,970 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. Само през август импортът от ЕС нараства за една година с 5,2% и е в размер на 3,127 млрд. лева.                 

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите осем месеца на тази година на годишна база най-голямо е процентното увеличение има в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (25,6%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. Горивата)“ (21,6%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - август е на минус с 1,180 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
Whitestar
преди 4 години
Вече три пъти си търкам очите, но все същото! Това е чудесен показател! Само дано не е като във вица за износа на кампютри, от времето на соца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още